Но земеделският производител - птицевъд трябва да получи сертификат от ветеринарната служба и сертификат за качествени продукти, напомнят специалисти от Съюза на ветеринарните лекари в ЕС

Жени Владинова

Ще започнем и с другите препоръки, които са насочени преди всичко към реализацията и на месото на гъските, и на яйцата. Най-добрият вариант по отношение пазар за семейните ферми е да си сътрудничат с малки хранителни магазини, които продават.  Защото

търсенето на гъше месо расте.

И от всички домашни птици отглеждането им е най-евтино и най- лесно. А и фермерът не се нуждае от много капитал, за да стартира този агробизнес.

Предимствата на гъшата продукцията:

Гъшите яйца имат вкус като пилешките, подходящи са за всякакъв вид кулинарна обработка. Защото са много добри за печене и бъркане. А най-важното - те са много по-големи по размер от останалите птичи яйца.

Месото им е по-богато, по-тъмно и на вкус съперничи на пуешкото. Търсенето на гъше месо в световен мащаб е голямо, което го прави много изгодно за търговски цели.

Перата също имат много приложения. Това е друга печеливша индустрия, от която всеки производител на гъски трябва да се възползва, за да реализира някои допълнителни приходи.

Гъшата ферма не може без бизнес план, въпреки, че е доказано, че е на 100% успешна. Големият й плюс е, че е подходяща за селските райони като печеливш бизнесИ това винаги е било така. Затова, когато избирате домашни птици за отглеждане, задължително към традиционните пилета, патици, пуйки и др. добавете и гъски. Даже е по-добре изцяло да се насочите към гъските. Защото при спазване най-вече на хигиенните изисквания, всичко останало е твърде лесно. И наистина рентабилност се постига лесно, без проблеми. Някой би попитал как така гъшата ферма гарантира успешен бизнес? Големият плюс на гъшата ферма е, че необходимият фураж е почти 80% трева.

За възрастните птици се изисква много по-малко концентриран фураж. Гъските са непретенциозни по отношение на условията на отглеждане. Те растат бързо, набирайки тегло. Плюсът на гъшата ферма е, че предлага различни възможности за пазар - за храна - месо и яйца. Но има и трети продукт - гъшата мазнина, която много се търси в различни производства - дори и в козметиката. Така че с фермата за гъски можете да продавате яйца, месо, пух, гъсета, дори и сформирани гъши семейства за разплод!

Стартовият капитал не е голям, освен това този бизнес се мащабира много лесно. Това означава, че може лесно да контролирате обема на фермата. И не забравяйте - бизнесът с гъски е най-подходящ за селските райони. Колкото по-далеч е от града, толкова по-добре. Колко земя изисква фермата за гъски? Всичко зависи от технологията: ако отглеждате гъски, най-добре е да планирате земята си. Ако държите гъските на пасището, площта се изчислява по следния начин: 10 м на птица. А ако ги отглеждате с комбиниран фураж, парцелът може да бъде много по-малък.

Но не забравяйте: За успешна търговия добрият фермер ще трябва да получи сертификат от ветеринарната служба, че има ферма за гъски (бизнес направление). Важно е да има безопасно стопанство и още нещо - сертификат за качествени продукти.

Оборудване на гъшата ферма

Гъската е от видовете домашни птици, които са добронамерени, те са непретенциозни и лесно се адаптират към условията на отглеждане. За възрастните птици най-важното е не размерът на помещението, а чистотата. Площта на помещението, в което ще живеят птиците, трябва да бъде: на 1 квадратен метър - по 4 гъски. Температурата трябва да се поддържа +10 градуса по Целзий, много рядко може да спадне до +4 - + 5 около С. Но в зоната на размножаване температурният режим изисква +25 - +27 С. За да може да пораснат младите птици, имате нужда от отопляемо помещение, в което температурата трябва да се поддържа в рамките на +28 - + 35 градуса С. Също така ще е необходимо да купите хранилки, поилки или вакуумни поилки, гнезда и инкубатори.

Ферма за гъски: бизнес план

Първо трябва да намерите помещение. Близо до мястото на отглеждане е добре за има пасище - на брега до река или язовир или, ако няма такава възможност, на края на селото. Моля, обърнете внимание, че за една птица са необходими поне 10 квадратни метра за паша. За четири възрастни птици се нуждаете от 40 квадратни метра.

И така, ако се заемете с изграждането и създването на гъша ферма, първата ви задача е да имате варианти къде ще продадете гъшите продукти. През сезона (а това е цялата пролет и половината от лятото) яйцата и младите птици могат да се продават много добре в селото на местни хора и на близките градски пазари. Извън сезона е по-добре да продавате през магазините. Но отново напомняме, че трябва да имате необходимите документи от местната ветеринарна служба. Трябва да сте регистриран земеделски производител.

В началото на търговската дейност единият пазарен сегмент, който ще ви носи приходи, и то много добри, е препродажба на яйца от инкубатора, защото много хора в двора си отглеждат до 10-ина гъски за лично ползване. И те търсят млади птици за подмладяване. Затова е най-добре да имате инфрачервени нагреватели. Необходими са и обичайните лампи - за есента, зимата и началото на пролетта. До три седмици гъските трябва да се нагряват, след което могат да се справят сами със студа. Създавайки план за фермата, трябва да се придържате и към някои правила. А за да постигнете това, трябва да изберете правилната порода за отглеждане. Колкото по-бързо расте гъската и колкото повече яйца снася, толкова по-добре. Но птицата трябва да се отглежда при правилни условия. Помещението трябва да бъде чисто, санирано, трябва да има и суха, мека постеля от дървени стърготини или слама. Винаги трябва да има много прясна зеленина и бистра вода. Препоръчително е за всичко да се консултирате с ветеринар.

Добрият бизнес план ще ви спести излишни разходи при закупуване на фуражи. Също така ще предвидите парите за изхранване на гъските с концентриран фураж, тоест зърнени култури. Важно е от самото начало да знаете, че правилата за хранене и съдържанието на хранителните дажби не са еднакви. Те зависят от възрастта на птиците.

И най-важното - разходите

Можете да започнете с колкото гъски решите - изборът е изцяло ваш. Но ако искате да възстановите годишните разходи, планирайте разходите за около 500 до 800 птици.

 За какво ще ви трябват стартовите разходи: Ето за какво - храна, закупуване и подреждане на помещенията (поилки, лампи, хранилки) и ремонта им, гъсета, електричество. И, разбира се, за  заплати на работниците, които ще ви помагат в работата.

Даването на по-големи количества фураж (над 150 г дневно) е опасно. По-лакомите гъски консумират повече зърно, охранват се и може да пронесат преждевременно.
Даването на по-големи количества фураж (над 150 г дневно) е опасно. По-лакомите гъски консумират повече зърно, охранват се и може да пронесат преждевременно.
След настаняването на гъските в птичарника те оформят брачните групи. На всеки гъсок се предвиждат по 2,7 до 3 гъски. Важното е, че яйцата са висококачествени.
След настаняването на гъските в птичарника те оформят брачните групи. На всеки гъсок се предвиждат по 2,7 до 3 гъски. Важното е, че яйцата са висококачествени.
За гъските трябва да се предвидят площи за разходка
За гъските трябва да се предвидят площи за разходка