При формирането на асмата на първо място естествено трябва да вземете предвид това, че тя е дворната ви лоза. Би трябвало да пуснете стъбла, които да са високи не повече от два-три метра. Сигурно сте съобразили конструкцията - т.е. на колко да е висока мрежата от плодни пръчки и леторасти, която ще ви дава и грозде.

Сега, когато ще се подготвяте за резитбата вече самостоятелно, е важно да проследите дали плодните звена и цялата вегетативна маса - т.е. всички пръчки, са добре разположени върху скелето, което сте изградили.

Ако пък още конструкцията ви не е изградена, е добре да я предвидите така, че южната й страна да е по-висока, за да се огрява добре гроздето.

Формирането има правило

Реже се първо на 2 очи

В началото се реже на две очи

В началото се реже на две очи

При засаждането, режем най-добре развития летораст на две очи, а ако има други, се премахват.

От двете очи израстват два летораста. Привързваме ги редовно към опората на кол, чиято височината да превишава малко или поне е колкото височината на опорната конструкция.

После се искат добри грижи. Това са поливане, подхранване, филизене, колтучене.

От чепчето ще се развият два летораста, способни са да достигат дължина 2-3 м, може и повече, т. е. надхвърлят височината на носещата конструкця.

При резитбата на следващата година по-силния летораст запазваме, а другия премахваме. Ако и двата летораста не са достигнали височината на носещата конструкция, режем пак на чеп с две очи. Целта е да се получи силен летораст, достигащ желаната височина.

Може и да не се извършва такава резитба, а да се постигне постепенно удължаване. Тогава избраният летораст се реже над добре развито око, като се премахва само слабата му, горна част. Това обаче не е за предпочитане.

Целта е кордон

Когато избраната пръчка достигне височината на конструкцията, при следващата резитба я извиваме по хоризонталната част и я режем на 6-8 очи, броени от мястото на извивката. Тази част е кордонът.

Всички очи по вертикалната част (стъблото) премахваме. През лятото унищожаваме и всички филизи по стъблото, а леторастите по кордона прореждаме през един. Крайния запазваме за негов продължител.

На следващата година пръчките по кордона режем на чепчета с по две очи, а продължителя - на 6-8 - т.е. вече смесено. С него постъпваме по същия начин - съкращаваме го на 6-8 очи и прореждаме филизите през един. А последния запазваме за продължител.

Така постъпваме и през следващите години, докато получим кордон с желаната дължина. Тя не бива да е повече от 2-2,5 м. Когато лозите са засадени на подходящото разстояние една от друга, между кордоните се получава пространство, което се запълва с кордоните от засадените срещуположно лози. Ако лозите са засадени на по-големи разстояния, на всяка от тях може да се формират по два кордона. Удължаването на кордоните трябва да става постепенно, като се режат на 6-8 очи.

Вграждане в “ансамбъла”

В огряваната част от двора

Важно е каква почва ще се използва при засаждането, за да тръгнат лозичките

Важно е каква почва ще се използва при засаждането, за да тръгнат лозичките

Подходящото място на асмата е огряваната част от двора. Освен това с избора на мястото трябва да се постигне така необходимият естетичен ефект.

Тя приляга на алеи и площадки. Но за постигането на ефекта се започва още със засаждането на лозичките

Практика е това да става в дупки. Изкопават се на ширина 40 см, а дълбочината да е по-голяма поне с 10 см от дължината на лозичките.

Вместо дупка за всяка лозичка, може да изкопаете канавка. Тогава горния почвен пласт отхвърляте на едната страна, а долния - на друга.

На дъното насипете рохка пръст, примесена с прегорял оборски тор

Върху този пласт полагате корените на лозичката. Заривате най-напред с почвата от горния слой и допълвате с почвата от долния.

Засаждат се на такава дълбочина, че мястото, където е присадена лозичката, да е наравно на почвената повърхност. Леторастите на лозичките режете на чепчета с две очи и над всяка правите купчинка с пресята рохка пръст.

Когато се засаждат в единични дупки разстоянието между лозичките е обикновено 1,5 м, но, разбира се, всичко зависи и от предпочитанията и възможностите ви.

Когато асмите ще покриват алеи или площадки, се засаждат от двете страни на определеното разстояние. Но се разполагат така, че от единия ред да са по средата на разстоянието до другия ред (шахматно).

Конструкциите да са стабилни

Какви са вариантите им

Правоъгълна конструкция

Правоъгълна конструкция

Добър ефект ще постигнете, когато за направата на носещите конструкции използвате метални тръби с подходящ диаметър - много подходящи са Т-образно или винкелово желязо.

За предпазване от ръждата непременно го намажете с антикорозионни средства (миниум).

Блажната боя ежегодишно също помага, а и внася цветове.

Металът добре се комбинира и с обработено дърво, с циментови или зидани колони.

Един от вариантите е асмата да се създава над широки алеи, водещи към жилището, над пътеки, а понякога се изнася над жилищни тераси.

В тези случаи не може да има универсално скеле, но при изграждането му някои принципи трябва да се спазват

Горната му част, по която се разполагат плодните звена на лозата, най-често е хоризонтална, но може да бъде и като тунел.

Височината на скелето обикновено е 2,20-2,50 м. Носещите стълбове се изправят по реда на лозите от двете страни на алеята на разстояние 2-4 метра.

В горния край по дължината и напречно се свързват с винкелово желязо, или тръби с по-малък диаметър. Така се постигат правоъгълни форми. Върху така създадената конструкция се изпъва поцинкована тел за привързване на плодните звена и заедно с цялата конструкция да понесе товара от пръчки и грозде.

Във вид на арка
Във вид на арка

Нетрадиционно, във вид на тунел

Нетрадиционно, във вид на тунел

Модел за навес

Модел за навес