Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство. 

В рамките на колония предаването на спори от ларви на Paenibacillus се изследва с даване на гребен, замърсен със спори, съдържащ 100 ларви. Американски изследователи проследяват състоянието на възрастните пчели, както и чистотата на меда в кошера. Правят се измервания на преживяемостта на ларвите на бактерията.

Резултатите показват директен ефект от лечението, съсредоточено върху контрол на нивата на спорите при възрастни пчели и в меда, както и върху смъртността на ларвите. Семействата, третирани с мъртви ларви, показват високи нива на спори в проби от възрастни пчели, докато семейства, третирани със замърсен мед, показват сходен резултат, но ефектът се забавя, докато пчелите не започнат да използват меда в края на полетния сезон.

Така че бактериални заболявания при пчелите също са много опасни! През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели! А това може да увеличи риска от заразяване през пролетта. Резултатите от изследвания потвърждават, че замърсеният мед в кошера може да действа като резервоар за спорите на P. larvae.

Американски изследователи проследяват и чистотата на меда в кошера. В случая има наличие на спори от ларвите бактерията Paenibacillus
Американски изследователи проследяват и чистотата на меда в кошера. В случая има наличие на спори от ларвите бактерията Paenibacillus