Продукти: около 550 г брашно, 1 ч. чаша кисело мляко, 1 ч. лъж. сода бикарбонат, 1 яйце, 1 ч.ч. газирана вода, 1 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 3 суп. лъж. олио.

Приготвяне: В купа смесете киселото мляко със содата, разбъркайте и оставете да шупне. Добавете леко затоплената газирана вода, захарта, солта и олиото, разбъркайте.

Прибавете постепенно, при непрекъснато бъркане, пресятото брашно. Замесете с ръце меко и нелепящо се по ръцете тесто.

Оформете го на питка и го поставете в тава, постлана с хартия за печене и намазана с олио.

С помощта на остър нож или две вилици си нашарете питката по ваш вкус. Най-добре е да я надупчите на повечко места. Отгоре я намажете с малко олио.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до получаването на златиста коричка.

Готовата содена питка намажете с малко олио и завийте с чиста кърпа за около 10 минути.