Производителите на домашни птици в Източна Европа са застрашени от високопатогенните огнища на птичи грип в няколко европейски държави, съобщава Рoultry world.
След откриване на първите огнища в Полша в навечерието на Нова година Световната организация за здравеопазване на животните съобщава за нови случаи в Унгария, Румъния, Словакия и Чешката република. На 20 януари украинските власти съобщават за огнище на H5.
Към днешна дата съгласно данните на Полската асоциация на животновъдите с висок риск от заразяване с птичи грип са 350 хил. птици в 3-километровата зона от първите заразени птицеферми.
В същото време в източната германска провинция Бранденбург е открита заразена дива птица. Смята се, че дивите птици са векторът за пренасяне на заболяването в промишлените птицеферми в Източна Европа. Властите призовават за бдителност и максимални мерки за биологична сигурност в цяла Европа.
От европейската Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ също смята, че като част от нормалните сезонни движения е вероятно тези огнища да са били причинени от диви мигриращи птици.
Към днешна дата няма индикация за опасност за човешкото здраве.
За първи път вирусът, докладван в Полша на 31 декември миналата година, причинява общо 16 огнища на инфлуенца по птиците.
От Еврокомисията съобщават, че държавите членки единодушно подкрепят предложението на Комисията, което консолидира защитните мерки във връзка с огнищата.
Мерките имат за цел да защитят останалата част от ЕС и трети страни, като гарантират продължаване на сигурната търговия, без да застрашават санитарния статус на ЕС. Такива решения обикновено се признават от трети страни, които внасят от незасегнати части на съответната държава-членка и останалата част от ЕС.
Досега всички засегнати от птичия грип държави са предприели всички необходими мерки, добавят от Еврокомисията.

Карта с огнищата на птичи грип в Европа
Карта с огнищата на птичи грип в Европа