При отбиването прасетата изпитват стрес, който променя физиологията на животните и може да доведе до дисфункция на чревния тракт и на активността на храносмилателните ферменти.
За лечение на тези проблеми обикновено се прилагат антибиотици: за предотвратяване на диарията, стимулиране на растежа и за подобряване на храносмилането. Но днес, когато се активно се борим против използването на антибиотици в животновъдството, се налага да използваме всички други достъпни перспективи, напомня Аll about feed.
Учени оценяват ефективността на цитрусовият екстракт като заместител на антибиотици в дажбата на отбити прасета. Резултати от изследванията показват, че цитрусовият екстракт повишава концентрацията на незаменимите аминокиселини в кръвната плазма, подобрява морфологията на червата и активността на храносмилателните ферменти.
Цитрусовият екстракт различни биологични функции, в това число противоракови, антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни. Неговите силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства са много ценни за подобряване на здравословния статус на отбитите прасета.
Изследване на отбити прасета показва, че съдържанието на албумин в кръвта, получили цитрусов екстракт, е значително по-високо в сравнение с контролната група. Освен това били повишени концентрации на общите незаменими киселини в кръвната плазма и на треонина.
Учените стигат до извода, че цитрусовият екстракт увеличава поглъщането и използването на азотни хранителни вещества, подобрява чревната морфология и храносмилателните ферменти, но не оказва влияние на фекалните отделяния на азот и фосфор. Цитрусовият екстракт и антибиотиците имат сходни ефекти в тези аспекти.