Коренно различна версия на подпомагане към земеделските производители предложи вчера правителството на Великобритания, след като вече няма да се ръководи от европейската ОСП. 

В своето законодателство за селското стопанство след Brexit плащанията вече няма да са на база обработваема земя, пише euroactiv.  Вместо това земеделските стопани и собствениците на земи в Англия ще получават „публични пари за обществени блага“: като например по-добро качество на въздуха и водата, по-високи стандарти за хуманно отношение към животните, подобрен достъп до селските райони или мерки за намаляване на наводненията.

По този начин  Великобритания ще се придвижи с една стъпка по-близо до „бъдеще, в което фермерите са надлежно подкрепени за по-иновативно земеделие и опазване на околната среда“, се казва в изявление на Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство (DEFRA). 

В предложението за въвеждане на ново законодателство се добавя още, че така ще се даде тласък на индустрията, която години наред се е водила от „неефективна и прекалено бюрократична политика, диктувана на земеделските производители от ЕС“.

Законопроектът също така уточнява, че продоволствената сигурност на Обединеното кралство редовно ще се оценява от парламента, за да сведе до минимум всякакви смущения вследствие на Brexit, докато се търсят нови търговски сделки.

Министърът по околна среда, храни и селски райони на Обединеното кралство Тереза Вилиърс заяви, че законопроектът ще "трансформира британското земеделие, като даде възможност за баланс между производството на храни и околната среда, която ще защити нашата страна и селските общности за бъдещето".

„Ние ще се отдалечим от бюрократичната Обща селскостопанска политика на ЕС и ще се стремим към по-справедлива система, която възнаграждава нашите трудолюбиви земеделски производители за доставяне на обществени блага, служейки на тяхната водеща екологична дейност и модерен подход към производството на храни.“

Това е "една от най-важните екологични реформи за много години", добави тя.

Все още обаче има опасения, че правителството не е поставило в закона своето обещание, че стандартите за храните във Великобритания няма да бъдат понижени при нито една сделка след САЩ за Brexit.

В законопроектът също така липсват конкретни гаранции за земеделските производители, че бъдещите търговски сделки ще изключат вноса на храни, които не са произведени в същите стандарти, каквито се изискват в ЕС.

В изявление на уебсайта на Националния съюз на фермерите на Обединеното кралство (NFU) президентът Минет Батерс заяви, че „този законопроект е един от най-важните законодателни актове за фермерите в Англия за повече от 70 години“.

Въпреки това земеделските стопани в цялата страна все още ще искат да видят законодателство, подкрепящо гаранциите на правителството, че няма да позволят вноса на храна, произведена по стандарти, които биха били незаконни тук.

Тя добавя, че „с нашите бъдещи отношения с ЕС, най-големият ни експортен пазар на селскостопански продукти, все още е неясен. Правителството трябва да гарантира, че земеделските стопани ще останат достатъчно подкрепени, за да издържат на икономическите бури занапред“.