Климат, добиви, квоти, и... злато тласкат нагоре зърнения пазар

Алма Давидова

По-голямо търсене на пшеница и съответно по-високи цени за пазарната година 2020/2021, прогнозират анализатори. Това до голяма степен се дължи на намаляването на площта в основните страни производители.

Търсенето на пшеница се очертава да е голямо, а цените ще се “изстрелят” след много години застой. Това каза анализаторът Елена Нероба. “Факт е, че основните производители на пшеница, с изключение на Русия, декларират намаление на засетите площи със зимна пшеница”, обяснява тя.

Намалението на производителността се дължи и на метеорологичните условия

Австралия страда от суша, а добивите намаляват от година на година на този континент. “Много са трудни метеорологичните условия. В САЩ например са регистрирани най-ниските засети площи със зимна пшеница през последните 110 години. Аржентина ще събере 19 млн. тона вместо 21 млн. тона”, добавя експертът. Украйна също декларира по-малко засяти площи, отбелязват от Pro Consulting.

Според доклада на USDA също износът и запасите от пшеница се увеличават с 1 млн. тона, тъй като търговците очакват намаляване на световната реколта от пшеница. Следователно, ще има голямо търсене на тази култура. Необходимостта от спазване на пшеничните квоти от страна на Китай също ще предизвика ново търсене на зърно.

Покупките на соя вероятно ще страдат от разпространението на яфриканската чума по свинете.

В агробизнеса новината за частично търговско споразумение между Съединените щати и Китай предизвика много шум за соята. Но пшеницата може да спечели много повече, коментират от Bloomberg.

Според слуховете Китай планира да изпълни квотата си за закупуване на пшеница, която не е спазвал досега. Този обем, определен от Световната търговска организация, може да бъде покрит от доставки от всяка страна. Но това при всички случаи означава допълнително глобално търсене с ограничено предлагане

Междувременно африканската чума по свинете, която намалява търсенето, вероятно ще попречи на закупуването на соя. Тя се обработва за получаване на растително масло и брашно, използвано като основен компонент в храната за свине.

“Вероятността Китай да успее да закупи допълнителни 5-6 млн. тона пшеница годишно подкрепя пшеницата на Чикагската търговска борса”, се казва в изявление на базираната в Чикаго консултантска агенция AgResource Co. Търговците очакват Китай скоро да въведе квота, а цените вече реагират, съобщават от агенцията.

Фючърсите на доставките през март нараснаха с 2,2% до $5,61 за бушел в Чикаго, което е най-високата цифра за най-активния договор от август 2018 г. Цените се определят на $5.5625. Фючърсите на търга в Париж достигнаха своя връх от юни.

Ако китайските покупки достигнат 9,6 млн. тона, това ще означава значителен скок на търсенето.

“Търговците продължават да тласкат цените на пшеницата нагоре с надеждата, че първата фаза на търговска сделка с Китай ще изисква страната да изпълни поетите ангажименти след присъединяването си към Световната търговска организация, което ще увеличи вноса на пшеница с 5-6 млн. метрични тона годишно”, каза Арлан Судерман, главен икономист в INTL FCStone. “Не знаем дали това ще е така, но слуховете подкрепят ралито на пшеницата.”

Китай вероятно ще изпълни квотата си с най-евтината пшеница на пазара. Въпреки че обикновено става въпрос за зърно от Черноморския регион, доставките от САЩ стават все по-конкурентни и международните купувачи започват да се обръщат към тях. Сравнително по-ограничените запаси от царевица в Южна Америка и пшеница в Русия направиха американското зърно по-конкурентноспособно по цена. А експертите от Strategie Grains очакват посевите в Европейския съюз да намалеят с 3,6%. В Западна Австралия добивите на пшеница бяха разочароващи, поради горещото и сухо време.

Докато някои търговци са скептични, че Китай ще внася големи количества американска пшеница, Шанхайската консултантска агенция Shanghai JC Intelligence Co., според последните оценки, очаква американските покупки да достигнат 5 млн. тона, като част от изпълнението на условията за търговия на стойност 40 млрд. щатски долара за селскостопански сделки.

Такъв обем може да направи Китай най-големият вносител на американска пшеница.

Царевицата също може да спечели ако Китай спазва зърнените квоти, но в по-малка степен. Обемът е със 7,2 млн. т по-малко. Китай исторически изпълнява тази квота по-добре и това означава, че растежът на търсенето няма да бъде много голям.

“Въздействието върху цените на царевицата е много по-малко", казват от AgResource.

Цената на златото и зърното

Според други експерти при цените на храните се очаква най-голямото увеличение от няколко години не само, защото Китай отново ще стане купувач на американски селскостопански продукти.

Има още една причина да очакваме повишение на цените на храните и те са свързани с цената на златото.

Цената на златото е водещ показател за много неща и графиката показва как движението на цените на фючърсите на пшеницата следва стъпките на златото със закъснение от около 15 месеца. Ръстът на златото от септември 2018 г. трябва да предизвика съответно увеличение на цените на зърното тази година. Този ефект се наблюдава не само при цените на пшеницата, но и на други пазари на зърно. На графиката виждате подобно сравнение и при царевицата.

Размерът на движението на златото не винаги точно съвпада с движението на цените на зърното. Това е особено вярно в случаите, когато пазарите на зърно се разминават, поради външни събития, като например балонът на цените на стоките през 2008 г. Но след като събитието премина, корелацията се възстанови.

Същността на тези сравнения е, че златото, очевидно, правилно прогнозира времето на повратна точка, дори ако стойността е малко по-различна.

Пшеницата и царевицата не са единствените хранителни продукти, но те оказват голямо влияние върху много други цени. А златото като водещ индикатор може да се прилага и за цените на храните като цяло, коментират експерти.

Ръст на световните агроборси

И така началото на 2020 г. донесе раздвижване в цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари,въпреки ваканционната седмица.

Фючърсът за пшеницата през март 2020 г. достигна 190,75 евро / тон, връщайки се на нивото от 28 юни.

Връщането към 6-месечни максимуми доведе до по-големи обеми на търговията съвсем в началото на годината.

Възходящото движение на пазара на пшеницата подкрепи и цените на царевицата. Договорните цени за март 2020 г. на Euronext се върнаха на нивата от октомври - около 173 евро / тон.

Пазарът на маслодайни култури, който вече беше активен в края на годината, продължава да расте допълнително.

Договорите за рапицата през февруари 2018 г. на Euronext се търгуват на пикови ниваВ края на декември февруарският договор завърши търговията на нов връх от 413,25 евро / тон.

На физическия пазар В САЩ пшеницата се вдигна с 8.00 долара - до 253.00 щд/тон, царевицата с един долар до 177.00 щд/тон.В САЩ

Пшеницата във Франция също поскъпна с 3.50 евро до 189.50 евро/тон.

В Украйна и Русия цените се повишиха със съответно 3.00 и 9.00 долара - до 214.00 и 217.00 щд/тон.

При царевицата в Украйна цената е 173.00 щд/т, във Франция - 169.00 евро/тон, с плюс 4.75 евро нагоре.

Ечемикът в Украйна поевтиня с 1 долар до 186.00 щд/т, във Франция нямаше промяна и остана старата цена от 170.00 евро/тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ се котираше също нагоре с плюс 3.50 евро на 413.25 евро/тон.

Внос на царевица в Китай. Страната изпълнява по-добре тази квота.
Източник : USTR
Внос на царевица в Китай. Страната изпълнява по-добре тази квота. Източник : USTR
Цените на пшеницата по месеци - в червено Фючърси за следващия месец.
Товарен индекс за 2008 г. - в черно. Злато /спот/ - с 15-месеца напред.
Цените на пшеницата по месеци - в червено Фючърси за следващия месец. Товарен индекс за 2008 г. - в черно. Злато /спот/ - с 15-месеца напред.
Цените на царевицата по месеци - в оранжево. Фючърси за следващия месец
Товарен индекс за 2008 г. - в черно. Злато/спот/ - с 15-месеца напред.
Цените на царевицата по месеци - в оранжево. Фючърси за следващия месец Товарен индекс за 2008 г. - в черно. Злато/спот/ - с 15-месеца напред.