Да се намесвате ли?

Всеки, който има две котки/котарака, знае, че разправиите между тях са неизбежни. Те може да се отнасят една към друга неприязнено, да спазват неутралитет или да са приятелски настроени. Но понякога те се превръщат в ръмжаща и пищяща топка, оставяйки оскубана козина. Да се намесвате ли?

Ако по принцип котките общуват, спят една до друга, играят заедно и взаимно си ближат козината - няма нищо страшно в спаринга. Просто им осигурете безопасност на "ринга". Най-добрият вариант е да не оставяте чупливи и неустойчиви предмети там, където може да бъдат съборени.

Не се намесвайте в приятелските двубои това е просто начин на взаимодействие. Нали и вие не обичате, когато някой друг се намеси в разгорещен спор с най-добрия ви приятел.

Не се притеснявайте - котките ще се сбият, после ще се помирят.

Но ако те ви едва се понасят, боевете им може да са по-сериозни. При това техните отношения ще се влошат. Такива сражения е по-добре да бъдат прекратявани

Обикновено котките не обичат, когато ги пръскат с вода от пулверизатор, така че това добре охлажда разпалените животни.

Добре е да действате изпреварващо. Може да спрете неразгорелия се още конфликт с играчки. Като забележите, че котките се заяждат, предложете им игра - на всяко животно с различна играчка. Може и да метнете върху биещите се котараци шал или одеяло - това ще превключи вниманието им.

Ако боят вече е в разгара си, остава последният начин - ръчно разтърваване. Непременно облечете дебело старо яке и сложете плътни ръкавици, иначе ръцете ви може сериозно да пострадат.

Хванете побойниците за вратовете притиснете ги към пода, като им покажете, че вие сте шефът, но не ги повдигайте! Възрастните животни са прекалено тежки и това е вредно за тях.

И не забравяйте - колкото конкуренцията е по-малка, толкова по-малко са поводи за конфликт. Когато не трябва да се бориш за достъп до храна, най-ценният ресурс остава вашето внимание. Играйте с мъркащите животни, галете ги. Те няма да спрат да се бият, но по-рядко ще се държат като опасни чудовища и по-често като пазители на домашния уют.

"Приятелските" котешки двубои са просто начин на взаимодействие
"Приятелските" котешки двубои са просто начин на взаимодействие
Когато си малък, нямаш никакъв шанс
Когато си малък, нямаш никакъв шанс