С едната през февруари ще формирате, с другата ще поддържате, но къде грешите

Лозата , като катерещо се растение, с помощта на ножицата и триона ние трябва да формираме различно и според нашите изисквания.

Обяснявали сме досега, че в практиката са известни много формировки. На домашните лозари са известни по-популярните като чашовидната, Гюйо, Роая, Мозер, Омбрела и още много други. Други, които са интересни, ще разясним през настоящата година.

По най-общо разпределение формировките са нискостъблени, средностъблени и високостъблени.

В двора с си лозата най-често я отглеждаме високостъблено - на асма. Асмовидното отглеждане на лозата си има ред предимства. Едно от тях е, че асмите почти не страдат от слани, а и по-лесно се опазват от маната и от сивото гниене.

Много хоби лозари обаче разчитат на издръжливостта на асмите и често объркват резитбите. А от тях зависи желаното от нас ежегодно натоварване с плод и осигуряване на високо качество на гроздето.

На първо мяста трябва да се различават двата вида резитби - резитба за формиране и поддържащата.

Какво да постигнете с формиране

С тази резитбата трябва да нацелите необходимата височина на стъблото и хоризонталото разполагане на част от него.

Хоризонталната част от стъблото, която наричаме кордон, може да варира. От едно стъбло може да оформите един или два кордона. По тях в резултат на ежегодната резитба се получават късите разклонения - рамена.

Тази многодишната дървесина не се реже. Или това се прави, ако по някаква причина е изсъхала, или е жива, но някои обстоятелства ви налагат това.

Рязането за поддържане

Ежегодната резитба на оформените асми е от лесните. Няма да сгрешите, ако на всяко рамо оставите само по едно чепче с две видими очи (пъпки).

През миналата година сте постъпвали точно така. От двете пъпки на чепчето израстват два летораста.

Сега напролет ще режете през средата на стария чеп - премахнете горната пръчка, а долната пръчка съкратете.

Друг вариант:

Може да оставите и две чепчета, но не на всяко рамо, като съкратите двете пръчки на две видими очи.

Правете го обаче само ако лозата е силна и ще понесе по-сериозно натоварване с плод, иначе не го предприемайте.

Някои особености

Сортове като Болгар, Италия и др. се отличават с по-слаба родовитост на ниско разположените очи по пръчката.

Затова на някои рамена се оставят по едно чепче и по една плодна пръчка с 3-4 (стрелки) до 10-12 очи. Тя се прегъва и привързва към теловете на носещата конструкция.

След като дадат плод такива пръчки да се премахват при резитбата до основата, а нова пръчка и чепче с две очи е редно да оставите на друго рамо.

Да знаете обаче, че такива плодни пръчки върху един кордон може да бъдат 2-3 или 4-6, понякога повече. Колко - зависи от силата на лозата. Трябва винаги да са разположени равномерно.

При следващата резитба ще ги премахнете напълно, а новите трябва да оставите на други места.