Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбата на зеленчуковите семена трябва да се проведе в срок, съобразен с продължителността на разсадният период и климатичните особености на района, за който е предназначен разсада.

Разсадът трябва да бъде готов за изнасяне на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус - 0,5оС са опасни за вегетативните органи на доматите, пипера и др.).

Семената на доматите се сеят в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02. Сеитбената норма за доматите за 1m2 е 3 g, за пипера – 15-18 g, за патладжана - 6-8 g. За производството на здрав и качествен разсад от изключително важно значение е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес.

При отглеждането на разсада, за да не се допусне етиолиране на растенията, трябва да се спазва определен топлинен и воден режим.
През периода от сеитбата до поникването на зеленчуковите семена температурата на почвата трябва да е около 18оС, а на въздуха - 20-25оС. При тези условия семената на доматите поникват обикновено за 5-6 дни, на пипера – за 10-11 дни. След фаза поникване температурата на въздуха трябва да се понижи - при доматите до 10-12оС, а при пипера и патладжана - до 15-16оС.

Качеството на разсада зависи и от съдържанието на влага в почвата. При поливане на разсада не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Излишната влага е предпоставка за развитие болестта сечене по разсада (стъблата над или малко под повърхността на почвата загниват и падат като отсечени). При поява на първите признаци на сечене по разсада трябва да се вземат незабавни мерки - болните и съседните здрави растения задължително се унищожават, а заразената площ – дезинфекцира с 2% разтвор от син камък. Препоръчва се профилактично третиране на здравите растения с някои от фунгицидите; бордолезов разтвор - 0,4%, шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН ВП - 0,3%, проплант722СЛ - 0,1%, ридомил голд МЦ 68ВГ - 0,1% и др.

След встъпване на растенията във фаза кръстосване (появяват се два същински листа) разсадът трябва да се пикира. Фаза кръстосване е най-подходящата фаза за пикиране на доматите, пипера и патладжана. При доматите тя настъпва обикновено 10-15 дни след поникване на семената, а при пипера – 15-20 дни. Растенията се пикират на дълбочина с 2-3 см по-голяма от дълбочината, на която те са били реди пикирането. При тази операция трябва да се внимава да не се повредят корените на растенията.

При производството на доматен разсад продължителността на разсадният период е около 80 дни, а при пипера и патладжана – 75-85 дни. Качественият разсад е с късо, дебело и здраво стъбло, с добре развита коренова система и листна маса. При оптимални сеитбени срокове разсадът от домати е готов за разсаждане на полето обикновено през втората половина на април, a този на пипера и патладжана – през първото десетдневие на май.