Лесносмилаемите въглехидрати могат да причинят безсъние, от което страдат около 30%.

Това заключение направиха учени от Колумбийския университет, които поясниха, че в списъка на продуктите, вредни за добрия сън, са бял хляб, захар и бял ориз.

„Безсънието често се лекува с когнитивно-поведенческа терапия или медикаменти, но те могат да бъдат скъпи или да имат странични ефекти. Чрез идентифициране на други фактори, които водят до безсъние, можем да намерим прости и евтини интервенции с по-малко потенциални странични ефекти“, казва старшият автор на изследването Джеймс Гангвиш.

Учените събраха данни от над 50 000 участници в програмата Женски здравни инициативи, които попълваха дневници за храненето. Изследователите са установили дали жените с по-висок гликемичен индекс в диетите често развиват безсъние. Както знаете, високо рафинираните въглехидрати имат по-висок ГИ и предизвикват по-бързо повишаване на кръвната захар.

„Когато кръвната ви захар се повиши бързо, тялото ви реагира чрез отделяне на инсулин. В резултат на това понижаването на кръвната захар може да доведе до отделяне на хормони като адреналин и кортизол, които могат да пречат на съня“, обясни Гангвиш.

Според учените, резките скокове и понижаването на нивата на кръвната захар след консумация на рафинирани въглехидрати могат в крайна сметка да провокират безсъние.