Малцина от нас имат късмета да се родят с наистина страхотно здраве и да го поддържат в продължение на много години. Почти всеки има някакво хронично заболяване, което започва да се проявява в даден момент. Не са редки и случаите да се появят проблеми във функционирането на някоя от системите в тялото ни, които се появяват и изчезват сами. Някои от тези проблеми и болести възникват и се обострят с настъпването на пролетта.

Какви са причините за това?

Първо, липсата на витамини. През зимата не получаваме достатъчно от тях с храната, денят е кратък и слънцето, ако изобщо го има, грее слабо. Това може да доведе до недостиг на така важния за нас витамин Д. Друга много важна причина е отслабеният имунитет, причина за което са честите настинки, характерни за зимата, и отново, дефицитът на витамини.

Не трябва да пренебрегваме и постоянните промени в температурата и атмосферното налягане, които причиняват стрес на организма. Това се отразява на здравето на повечето от нас, можем само да съчувстваме на хората, които се влияят от времето.
През зимата се движим по-малко и ядем повече. Само си припомнете новогодишните трапези и празниците, които се занизаха от началото на годината. Резултатът са излишни килограми, които се отразяват не само на настроението, но и на здравето.

А когато всички тези фактори се съчетаят, няма как да не се стигне до обостряне на заболяванията през пролетта. За какви заболявания се отнася това?

Настинка 

Пролетта дойде, слънцето грее по-ярко и стопля земята и душите ни. Логиката говори, че би трябвало много много по-рядко да боледуваме, отколкото през зимата. Но това не се случва. Причините са отслабеният имунитет и несериозното отношение към дрехите - толкова ни се иска бързо да се отървем от дебелите пухени якета и шапки! Да не забравяме, че вирусите също се радват на топлината. Ако през зимата много от тях умряха, заради ниските температури и мразовития въздух, то през пролетта те започват напълно комфортно „нов живот".

Какво да направите: Не забравяйте, че пролетното време може да бъде измамно, вслушвайте се в прогнозите за времето и вземете предвид температурните промени, когато избирате дрехи. Време е и да се погрижите за имунната си система.

Психични разстройства 

Много е писано в подкрепа на факта, че психичните заболявания се обострят през пролетта. Дори и на здравите хора им е трудно през това време на годината: могат да се появят депресивни настроения, недоволство от себе си и др. Това се дължи на нарушения в биоритмите, които се появяват с увеличаване на светлата част на деня.

Какво да правите: Движете се повече и прекарвайте възможно най-много време сред природата, променете режима си на хранене и сън, опитайте се да водите здравословен начин на живот.

Заболявания на стомашно-чревния тракт 

През пролетта се обострят и гастрити, ентерити, колити, язви и други стомашно-чревни заболявания. Това се случва по различни причини - отслабен имунитет, липса на витамини, промени в киселинността, обостряне на психични разстройства, стрес.

Какво да направите: яжте правилно – така ще избегнете много проблеми. Универсална препоръка за всеки е да се храни 4-5 пъти на ден. Хранете се редовно през целия ден и не преяждайте вечер - не натоварвайте тялото си до предела на възможностите си.

Кожни заболявания 

Не е очевидно, но е истина: през пролетта при много хора се наблюдава обостряне на обриви и екземи и общо влошаване на състоянието на кожата. Отново, основната причина за това е отслабеният имунитет през зимата и липсата на витамини, а стресът и проблемите със стомашно-чревния тракт утежняват ситуацията. През пролетта микроорганизмите се активизират и влияят негативно на кожата ни. На първо място, това са акарите, който живеят в домашната прах и пухени възглавници. Обикновено те са безвредни за нас, но при отслабен имунитет причиняват обриви и възпаления.

Какво да направите: Подсилете имунната си система и заредете тялото с витамини.

Алергични заболявания 

Отслабената имунна система, хормоналният дисбаланс и активният цъфтеж на растенията водят до обостряне на алергиите. Интересно е, че през пролетта не само съществуващите заболявания се влошават, но могат да се появят нови алергични реакции към нещо, което не ги е причинявало преди.

Какво да направите: Ако имате алергия към цветен прашец, започнете да приемате антихистамин предварително. По време на активния цъфтеж се опитайте да не излизате навън, особено в топлите обедни часове. Защитете очите си с очила, правете гаргара и промивайте носа си с физиологичен разтвор по няколко пъти на ден.

Съветите, дадени тук, са от общ характер. В случай на обостряне на някакво заболяване, препоръчваме да се консултирате с лекар. Грижете се за здравето си, вземете навременни мерки и тогава пролетта ще се превърне в най-прекрасното време на годината!