Средното съдържание на въглероден диоксид в земната атмосфера през 2016 г. за първи път надхвърли 400 ppm (милилитри на кубичен метър, ppm). Смята се, че това ниво е най-високото за последните 800 хиляди години и евентуално за последните 20 милиона години. В същото време скоростта на емисиите на CO2 продължава да се ускорява.

Според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOOA) концентрацията на CO2 във въздуха от началото на индустриалната ера се е увеличила със 120 ppm, като половината от този ръст се наблюдава от 1980 г. Почти всички учени взеха предвид идеята, че нарастващият обем на емисиите на CO2 активно променя климата на Земята и заплашва човечеството с големи неприятности, въпреки че не всички напълно споделят тази идея.

Последните проучвания показват, че увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид вече оказва значително влияние върху жизнения цикъл на растенията, включително растенията, опрашвани от медоносните пчели и други насекоми.

Селскостопанските изследователски служби (ARS), Университетът Пърдъ, Националният природонаучен музей на Смитсън и Уилямс колеж заключиха, че протеиновият прашец е значително намален поради увеличаване на въглеродния диоксид в земната атмосфера. Според учените това е една от причините за нарастващата смърт на пчелите, тъй като дефицитът на протеини намалява устойчивостта на пчелните семейства срещу болести, паразити и химикали, използвани в селското стопанство.

Изследователите тестваха съдържанието на протеин в проби от прашец на канадския златород (коренолистно, изправено многогодишно растение от семейство слънчоглед), съхраняван в колекцията на Националния природонаучен музей на Смитсън, и сравниха резултатите с съдържанието на протеин в подобни проби, събрани наскоро.

Оказа се, че в сравнение с 1960 г. съдържанието на протеини в цветен прашец на „съвременния“ златород намалява с 12-18%. Установена е и връзка между намаляване на съдържанието на протеини в цветен прашец и увеличаване на дела на CO2 в атмосферата.

Все още не е ясно колко бързо пчелите могат да се адаптират към по-ниско хранене с цветен прашец и какво трябва да направят пчеларите, за да смекчат последиците от това явление. Засега един възможен изход от тази ситуация е храненето на пчелните семейства с допълнителни количества протеин през есента.