Тортата, направена от сладко тесто без мая със слой от пресни плодове, сушени кайсии, стафиди и ядки, е невероятно вкусен и здравословен десерт, който е много лесен за приготвяне. Рецептата ще се хареса не само на вегетарианците, но и на тези, чиито семейни тържества съвпадат с постите.

Тестото, приготвено от фъстъци и английски чай, с аромат на канела е изключително вкусно, въпреки че в него няма яйца, млечни продукти или мая. Хлебната сода, оцетът и топлата фурна вършат чудеса с пшенично брашно. Масленият крем или заквасена сметана са заменени от пресни и сушени плодове.

Измийте добре и накиснете сушените кайсии и стафидите в преварена вода за 1-2 часа. Така вашият крем ще стане сочен и ароматен.

Така приготвената торта може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни.

Продукти:

За тестото: 200 г пшенично брашно, 155 г захар, 60 мл зехтин, 200 мл вода, 1 пак. чай Earl Grey, 5 г сода за хляб, 15 мл оцет, 5 г смляна канела, 70 г печени фъстъци, сол.

За крема и декорация: 1 банан, 2 мандарини, 60 г сушени кайсии, 60 г стафиди, 100 г орехи, 50 г бадеми, 30 г мед, пудра захар.

Приготвяне: Пуснете пакетчето чай във вряла вода. Добавете захарта, разбъркайте и оставете да изстине до стайна температура.

Към изстиналия чай добавете зехтин extra virgin и щипка сол без добавки, за да балансирате вкусовете. Смесете пресятото брашно със содата и добавете постепенно към течните съставки. Разбъркайте тестото старателно, така че да не останат бучки.

Печените фъстъци счукайте в хаванче или намачкайте с точилка, така че да останат малки парченца. Към тестото прибавете смляната канела и фъстъците. Към готовото тесто добавете оцета и разбъркайте добре.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Вземете разглобяема тортена форма и покрийте дъното с хартия за печене, намазана с растително масло. Сипете тестото и заравнете. Поставете формата в топлата фурна за 30 минути.

Проверете готовността с дървена пръчица - мушната в центъра на тортата, тя трябва да остане суха, без да залепва тесто.

Започнете да приготвяте крема. В кухненски комбайн смесете банана, нарязан на малки парченца, добавете стафидите и сушените кайсии, предварително накиснати в преварена вода и обелените мандарини.

Изсипете орехите и бадемите. Полейте с течния мед и пасирайте до еднородна каша.

Разрежете изстиналата торта на два блата. Долния блат намажете с дебел равномерен слой от крема. Покрийте с втория блат и оставете в хладилника за 2-3 часа, за да се пропие с крема.

Украсете вегетарианската си торта с плодове и ядки, и поръсете с пудра захар.