Продукти: за тестото: 2 яйца, 250 мл кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, 0,5 ч. лъж. сода, 3,5 ч. чаши брашно, 250 г маргарин
За пълнежа: 300 грама мляно пилешко месо или пилешки гърди, 150 г гъби, 2 картофа, 3 глави лук, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: В дълбока купа сипете брашното и добавете яйцата. Разбъркайте добре и прибавете смачкания или настърган маргарин и киселото мляко, в което предварително сте загасили содата. Омесете тестото и го оставете за 15 минути на студено. Разделете на 2 части. Вземете едната част от тестото и разточете кора, която да е малко по-голяма от тавата, в която ще печете.
В тиган с растително масло запържете нарязаните гъби и лук. Лукът трябва да стане прозрачен. Пилешките гърди и картофите ги нарежете на малки кубчета. Подправете със сол и черен пипер.
Върху тестената кора започнете да разпределяте пълнежа - картофи, запържени гъби и пилешкото месо. Покрийте с разточена кора от останалото тесто и притиснете краищата, така че да “запечатате” вътре пълнежа. Не забравяйте да набодете на няколко места горната кора, така че по време на печенето паят да може “да диша”. По желание можете отгоре да намажете с разбито яйце.
Поставете тавата в предварително загрята до 170 градуса фурна и печете около час.
Коментари