Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура.

Продукти: 1 кг цвекло, 0,5 кг лук, 0,5 кг моркови, 0,5 кг сладко-кисели ябълки, 0,3 кг домати или доматено пюре, 5 г смлян сладък червен пипер, 15 г сол, 30 г захар, 60 мл ябълков оцет, 150 мл растително масло.

Приготвяне: Салатата се приготвя в голяма тенджера с дебело дъно или в тава за печене. На дъното сипете растително масло и сложете ситно нарязания лук. Зеленчуците могат да са накълцани с месомелачка, пасирани с блендер, настъргани или просто ситно нарязани.

Измийте морковите с четка, обелете ги и ги нарежете на ивици. Добавете в тавата за печене.

Почистете ябълките от корите и сърцевината и също ги нарежете на ивици, но малко по-наедро от морковите. Съветваме ви да вземете сладко-кисели ябълки. Те имат по-плътна текстура и няма да се превърнат в пюре. Настържете обеленото и почистено цвекло и го добавете към останалите продукти.

Прибавете нарязаните домати. Те могат да бъдат заменени с доматен сос или пюре. Целта е зимната салата да получи леко кисел вкус, а как ще я набавите - от доматите или от пюрето, няма особено значение.

Поръсете със сол, захар и смлян сладък червен пипер. Залейте с ябълков оцет. Можете да го замените с винен.

Покрийте тенджерата с капак и поставете на котлона. Първите 10-15 минути котлонът трябва да е силен, за да се отдели зеленчуковия сок и да заври. След това намалете котлона и 45 минути варете на слаб огън.

Измийте и стерилизирайте бурканите. Зимната салата се насипва гореща в бурканите, като плътно се притиска към дъното и към стените, за да излезе максимално въздуха.

След като напълните бурканите до ръба, сипете отгоре 1-2 супени лъжици зехтин. Масленият филм допълнително ще предпази зеленчуците от окисляване.

Затворете плътно с винтовите капачки. За да можете по-дълго да съхранявате зимната си салата, стерилизирайте бурканите за 15 минути, след което ги оставете на хладно.