Зимна салата от цвекло

11 декември 2019
Кулинария
46791
 

Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура.

Продукти: 1 кг цвекло, 0,5 кг лук, 0,5 кг моркови, 0,5 кг сладко-кисели ябълки, 0,3 кг домати или доматено пюре, 5 г смлян сладък червен пипер, 15 г сол, 30 г захар, 60 мл ябълков оцет, 150 мл растително масло.

Приготвяне: Салатата се приготвя в голяма тенджера с дебело дъно или в тава за печене. На дъното сипете растително масло и сложете ситно нарязания лук. Зеленчуците могат да са накълцани с месомелачка, пасирани с блендер, настъргани или просто ситно нарязани.

Измийте морковите с четка, обелете ги и ги нарежете на ивици. Добавете в тавата за печене.

Почистете ябълките от корите и сърцевината и също ги нарежете на ивици, но малко по-наедро от морковите. Съветваме ви да вземете сладко-кисели ябълки. Те имат по-плътна текстура и няма да се превърнат в пюре. Настържете обеленото и почистено цвекло и го добавете към останалите продукти.

Прибавете нарязаните домати. Те могат да бъдат заменени с доматен сос или пюре. Целта е зимната салата да получи леко кисел вкус, а как ще я набавите - от доматите или от пюрето, няма особено значение.

Поръсете със сол, захар и смлян сладък червен пипер. Залейте с ябълков оцет. Можете да го замените с винен.

Покрийте тенджерата с капак и поставете на котлона. Първите 10-15 минути котлонът трябва да е силен, за да се отдели зеленчуковия сок и да заври. След това намалете котлона и 45 минути варете на слаб огън.

Измийте и стерилизирайте бурканите. Зимната салата се насипва гореща в бурканите, като плътно се притиска към дъното и към стените, за да излезе максимално въздуха.

След като напълните бурканите до ръба, сипете отгоре 1-2 супени лъжици зехтин. Масленият филм допълнително ще предпази зеленчуците от окисляване.

Затворете плътно с винтовите капачки. За да можете по-дълго да съхранявате зимната си салата, стерилизирайте бурканите за 15 минути, след което ги оставете на хладно.

Още от Кулинария
0

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

0

Продукти: За тестото: 250-300 г брашно, 300 мл кисело мляко, 1 яйце, 2 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. сода. За пълнежа: 300 г пилешка кайма, 300 г картофи

0

Излеждат апетитно. Те ще са оригинален акцент на празничната трапеза. Месните "кълбета" можете да ги приготвите от всякакъв вид кайма, да ги сервирате както самостоятелно ястие, така и като гарнитура

0

Не се пече Продукти: 500 г пряники без пълнеж (купете си ги от някой руски магазин), 4 узрели банана, 500 г заквасена сметана с масленост над 20%. Пряниките се нарязват на "филии" с дебелина около

0

Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса на ястието. Използвайки всеки път нова марината, всеки път ще имате ястие с уникален вкус и със сигурност никога няма да ви омръзне пилешкото

Последни новини
0

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

0

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство

0

По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф

0

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително * да убиват развиващите се ларви и какавиди; * да намалят живота на възрастните пчели; * да

0

Вода за пиене се дава от 20-ия ден Храненето на 2-седмични агнета е 6 пъти на ден на равни интервали Ако се използва краве мляко за хранене, тогава през първата седмица количеството е 180-200 мл

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Птицата вече е при стопаните си, каза той пред “24 часа” “Вчера нещо почука на прозореца на офиса ми и като погледнах навън, видях този папагал на перваза. Отворих му.” Това написа в профила си във фейсбук в четвъртък поетът и преводач Владимир Левчев. Той е преподавател в Американския университет в Благоевград

Туристите тръпнат да видят Петра в Йордания, Ангкор Ват в Камбоджа и Мачу Пикчу в Перу - едновремешни мегаполиси, за които се носят легенди и пленяват нашето въображение. Но те не са единствените митични места, пише The New York Post. Ето някои от най-мистериозните изоставени локации по света: Ел Дорадо - Изгубеният град на Z

Зимните месеци, в които слънцето е по-оскъдно и лъчите падат под безопасен ъгъл, са идеалното време за много от процедурите за освежаване на кожата. Но и за лечение на проблеми на ръба между естетиката и дерматологичните диагнози. Класически примери са акнето, белезите, пигментните петна, различни видове брадавички и други доброкачествени промени