Гъбената крем супа се приготвя лесно и бързо. В рецептата се използва бульон, който ще ви остане, ако сте решили да мариновате гъби за зимата. Домашният бульон може да се замени с две кубчета гъбен бульон от магазина. Гъбите предварително се запържват, заедно с лука и едва след това се пристъпва към приготвянето на крем супата.

Продукти: 500 г пресни гъби (масловки, манатарки, печурки), 400 г картофи, 200 г лук, 30 г магданоз, 20 г масло, 1,5 литра гъбен бульон, 100 мл сметана, 4 филийки хляб, 40 г пармезан, сол, растително масло.

Приготвяне: Обелете шапчиците на гъбите и остържете пънчетата. Ако гъбите са чисти, без пясък, тази обработка е напълно достатъчна. В противен случай ги прехвърлете в гевгир и ги изплакнете под силна струя вода. Нарежете готовите гъби наситно.

Обелете и нарежете лука. В тиган сипете супена лъжица олио и добавете маслото. Сложете гъбите в загрятото масло и пържете на силен огън около 12 минути. Когато отделилата се течност почти се е изпарила, добавете нарязания лук. Задушете всичко заедно 15 минути, докато лукът стане прозрачен.

Вземете тенджера с дебело дъно и прехвърлете в него пържените гъби и лука.

Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги прибавете в тенджерата. Съветваме ви да използвате сортове картофи, които бързо се разваряват.

Сипете гъбения бульон в тенджерата, посолете на вкус и изчакайте да заври. Намалете котлона и варете около 20 минути, докато картофите омекнат.

Ако използвате кубчета бульон, налейте в тенджерата 1,5 литра гореща вода и натрошете кубчетата. Не е необходимо да добавяте сол.

Пет минути преди да свалите от котлона прибавете ситно нарязан магданоз. За гъбената крем супа са подходящи и пресен копър и целина.

Когато картофите се сварят напълно, пасирайте супата с блендер до получаването на кремообразна консистенция.

Добавете сметаната и разбъркайте. Върнете супата на котлона да се загрее, но не трябва да завира, за да не се пресече сметаната.

Препечете филийките хляб на тостер и ги нарежете на кубчета.

В чиния сипете от гъбена супа и прибавете крутоните. Поръсете с настърган пармезан.

Отделно карамелизирайте лук и го добавете върху крутоните. Украсете със зелени подправки и сервирайте.