Някой казва, че в магазина продават само мед менте. Някой, че медът е основният алерген. Други, че медът е вреден за фигурата. Решихме да разсеем всички митове и да разберем истината за меда. Помага ни Татяна Русакова, водещ изследовател, кандидат на селскостопанските науки в Научноизследователския институт по пчеларство в Москва. Ето и нейната история за меда.

0 Как да определим на око, че в магазина се продава истински мед, а не сироп? Кристализацията показател за качество ли е?

Татяна Русакова: Естественият доброкачествен мед може да се получи от надеждни доставчици или от пчелари с добросъвестна репутация. В магазините не забравяйте да попитате за сертификат за съответствие или декларация - това гарантира качеството. Такива документи се издават само въз основа на положителни доклади от изпитвания, сертификат за здравословното състояние на пчелите и безопасността на производството на мед. Качественият мед е преди всичко здрави пчели и контрол на качеството.

На цвят, уви, не може да се направи заключение за вкуса. Като цяло кристализацията също: медът до 95% се състои от захари, така че с течение на времето със сигурност ще се превърне в кристали. Скоростта на този процес зависи от много състояния, но главно от съотношението на фруктоза и глюкоза.

0 Кой е най-добрият начин за съхранение на мед? Медът трябва да се съхранява на тъмно място в плътно затворен съд (медът е много хигроскопичен - лесно абсорбира и отделя влага). Материалът на съдовете не трябва да реагира с меда, който има киселини в състава си, така че може да бъде стъклени съдове, или изработени от неръждаема стомана с хранителна степен, от определени видове дърво, покрити с восък отвътре, направени от пластмаса за хранителни продукти. Мнозина се опасяват, че пластмасата (хранителна пластмаса) променя вкуса на меда или може да освободи така наречените пластификатори, но тези подозрения са безпочвени, проучванията не потвърждават това.

0 Нашите баби винаги са лекували с мед за настинка и като цяло го смятали за чудодейно лекарство. Прави ли са били?

Различните видове мед могат да се борят с различни заболявания. Например липовият мед помага при кашлица, бронхит и други белодробни заболявания. Освен това възстановява чревната микрофлора и лекува рани, язви и затова е полезен при гастрит.
Акациевият мед е спасението за хората с диабет. Намалява кръвната глюкоза. Има научни доказателства, че акациевият мед може да се консумира от хора с диабет тип II.

Медът от кестен е най-добрият борец с астма и бронхит. Препоръчва се при лечение на тромбофлебит и разширени вени, при лечение на стомашно-чревни язви, за укрепване на капилярните съдове. Повишава ефективността и укрепва имунната система.

Елдовият мед се препоръчва при лечение на анемия, ефективен е при чернодробни заболявания и като средство за укрепване на сърдечния мускул.

0 От много години е модерно да се говори за генетичната памет на меда. Когато водата се добави към меда, тя придобива формата на пчелна пита - пресъздава първоначалната структура. Дали наистина медът има памет?!

Генетичната памет е способността на обект или живо същество да извършва действия, които не са извършвали в реалния живот, но на генетично ниво е възникнало „запомнянето“. При хората това се проявява в рефлекси, инстинкти. Носители на генетичната памет са рибонуклеиновите и дезоксирибонуклеиновите киселини (РНК и ДНК). Наличието на генетична памет в меда е мит.

Източник eva.ru