Изпълнителният директор на "Булагро груп холдинг", коментира за “Български фермер” случилото се на Агритехника 2019 и тенденциите в развитието на сектора

Интервю на Любо Коралов

- Г-н Бунарджиев, Вие следите отблизо най-новото в агротехниката. В началото на годината посетихте парижкото изложение СИМА. Неотдавна се върнахте от Агритехника 2019 в Хановер. Бихте ли споделили кои бяха някои от най-значимите новости на световния панаир?

- Трудно е да се изредят или класират по значимост новостите, които Агритехника 2019 представи на посетителите. Браншът на селскостопанската техника и оборудване като цяло е огромен и много разклонен като предназначение - от една страна и като начин на приложение според предназначението - от друга. Един огромен, високо ефективен силажокомбайн не може да се сравни с прикачен дву- или едноредов такъв, но предназначението е едно и също. Агритехника 2019 още веднъж показа многообразието на нашия бранш - селското стопанство в световен мащаб не само произвежда храна, но и все повече се осъзнава неговата огромна роля за опазване на природата. Първичните ресурси са природните, всичко останало е човешка направа. Представете си, ако не са земеделците, кой ще поддържа нивите, пасищата и горите?

- Кои са главните тенденции, очертани в Хановер, в развитието на техниката за земеделие и какви са перспективите пред нея?

- Главните тенденции затова са главни, защото се очертават в течение на години и години. Преди двадесет години една от главните тенденции бе да се намалят вредните емисии, отделяни от двигателите с вътрешно горене.

Днес това не е тенденция, а факт особено за Европа. Вече самоходните машини се обрудват с двигатели стандарт 5 и това е реализирана тенденция. Навлизането на електрониката вече не е тенденция, тя е част от ежедневието ни

Тенденция е начинът на нейното приложение. През далечната 1991 г. известният производител на торачки Богбале (Дания) за първи път предлага решение за привързване на машината към GPS и използването на карти на добива. Сега това е почти стандартно приложение. Преди 10-15 години електрониката трябваше да улесни работата на човека, сега изискванията са да го замени там където е възможно в момента. След 10-15 години тези възможности ще нарастнат неимоверно.

Дефицитът на квалифициран и самовзискателен човешки ресурс е повсеместен - било то дали е нужен тракторист, който управлява техника за десетки и стотици хиляди лева, или сервизен техник, който компетентно и с желание да помогне в трудния авариен момент. На Агритехника 2019 видяхме прототипи на машини, работещи без оператор, видяхме и автоматизирани системи за използване на дронове.

- Един от световните лидери в производството на основни машини за селското стопанство е Пьотингер. На СИМА фирмата показа изключителни образци от нова техника. Какви са стъпките й за продължаване на тази линия в отговор на нуждите на прецизното и устойчиво земеделие в условията на климатични аномалии?

- Много правилно отбелязахте "продължаване на тази линия". Екипът на Пьотингер постоянно предприема нови и нови стъпки за усъвършенстване на предлаганата от тях техника. Доказателство за това е наградата

“Машина на годината 2020” в категория “Зелена линия” ,за челната косачка модел NOVACAT ALPHA MOTION PRO. Представена е и новата комбинирана система балираща и фолираща машина с вариаторна камера модел IMPRESS 185 VC PRO за големи стопанства. Пневматичната сеялка за слята повърхност модел AEROSEM вече има и функцията автомтично изключване на секции на всеки един метър.

- Кое е най-силното Ви впечатление от огромното хановерско изложение?

- Генералното ми впечатление е, че браншът прогресира и се стреми да прилага голяма част от иновациите, съпътстващи световната индустрия по най-функционално приложимия начин за всеки земеделец.

Впечатлен съм от появата и израстването на няколко старт-ъп компании, създадени от млади хора, най-вече в сферата на електрониката. Много съм доволен от стремежа да се ангажират повече младите хора в земеделието. Видяхме "Работилница на живо", където демонстраторите - сервизни спецалисти, бяха на около 20-25 години. Идеята е, че нашият бранш има какво да предложи на младите хора като реализация - ако желаеш, може да бъдеш успешен механик или диагностик, работещ с най-съвременна електроника.

- С какви идеи се върнахте от Агритехника за обогатяване на портфолиото на БУЛАГРО МАШИНИ? Ще имате ли в скоро време нови конкретни предложения за българските фермери като машини и технологии?

- Идеи винаги съществуват. По-важното е, че имаме планове за обогатяване на нашето портфолио от машини. Но нека оставим място за новини и преди нашето изложение БАТА АГРО. Една от тях е, че ще представляваме за България една от най-реномираните компании за производство на самотоварещи ремаркета за големи правоъгълни бали.

- Смятате ли, д-р Бунарджиев, че новостите от Агритехника, с тяхната висока автоматизация и продуктивност, скоро ще станат достояние на нашите земеделски производители? Могат ли да очакват конкретна подкрепа от държавата за подновяване на техните машинни паркове в синхрон с изискванията на дигиталното земеделие?

- Сигурен съм, че почти всичко, което бе показано като новост на Агритехника 2019 и подхожда за профила на земеделието в България, ще бъде показано на нашето изложение БАТА АГРО 2020. И това вече редица години е практика. Българският предприемач в земеделието е с висока техническа култура. Той вече е много добре ориентиран кое и как може да помогне неговата дейност да бъде по-ефективна като добив, с по-малко разходи и с пълноценно уплътняване на човешкия ресурс, с който разполага.

Държавата трябва да осигурява стабилност на условията за развитие на икономиката и на земеделието в частност. Държавата трябва да се вслуша в мнението на браншовите организации и много внимателно да изработи и предложи политиката си по отношение на новия бюджет за земеделие на ЕС за периода 2021-2027. Мерките по новия бюджет трябва да имат максимална практична насоченост за нарастване конкурентоспособността на българското земеделие.