Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Лешникът е дълголетно храстовидно (дървовидно) растение от семейство брезови (Betulacea). Той е разпространен на много места в Азия, Европа и Америка. Един от най-големите производители на лешникови плодове в света е Турция. В България този овощен вид е слабо застъпен, но през последното десетилетие се наблюдава увеличение на лешниковите насаждения.

У нас благоприятни условия за отглеждане на лешници има в югоизточните райони на страната, където вероятността от ниски отрицателни температури в края на зимата е сравнително малка. Цъфтежът на повечето лешникови сортове настъпва рано, през февруари. През периода на покой лешника се отличава с добра студоустойчивост (издържа температури до минус 25-30°С), но по време на цъфтежа стойности от порядъка ма минус -5-6°С са критични за цветните органи.

При отглеждане на лешникови насаждения прилаганите агротехнически мероприятия не се отличават съществено от тези при другите храстовидни (дървесни) видове. При прилагане на добра агротехника (почвообработки, торене, растителна защита) средните добиви могат да надвишат 200-250 кг/дка.

Един от икономически най-важните вредители по леската е лешниковият хоботник. При висока численост този вредител може напълно да компрометира реколтата от лешникови плодове.

Лешниковият хоботник Curculio (Balaninus) nucum е дребен (до 7мм), червенокафяв, бръмбар. Има едно поколение годишно и зимува като ларва в почвата. Повреди по леската нанасят възрастните индивиди и ларвите. Бръмбарите нагризват листата и повреждат (надупчват) зелените плодчета на лешника. Те издълбават с хоботчето си ямички, в които снасят обикновено по едно (рядко повече) яйце. Ембрионалното развитие продължава 7-10 дни. Излюпените ларви се вгризват и хранят с месестата част на плода. Повредени лешникови плодове потъмняват и голяма част от тях преждевременно окапват. Ларвите, след като завършат развитието си, прогризват кръгъл отвор в черупката на лешника и преминават в почвата, където зимуват в землиста камерка.

В големите лешникови насаждения борбата с лешниковия хоботник се провежда с агротехнически и химически средства.

В края на лятото се препоръчва събиране и унищожаване на преждевременно опадалите лешници. За редуциране числеността на вредителя през следващия вегетационен период е важно през есента провеждане на качествена почвообработка в лешниковите насаждения, с която се унищожават голяма част от зимуващите ларви в почвата.

В насажденията с висока степен на нападение от лешниковия хоботник се налагат растителнозащитни пръскания. Те се провеждат срещу възрастните индивиди преди яйцеснасянето. Първото третиране обикновено се извършва в края на май-началото на юни, а второто – около средата на юни. За борба с лешниковия хоботник е регистриран инсектицида Кораген – 15-30мл/дка (карантинен срок 21 дни). За целта могат да се използват и някои от посочените инсектициди: Вазтак Нов 100 ЕК – 0,0125%, Децис 100 ЕК – 0,012%, Суперсект Мега – 0,012%, Нуреле Д – 0,05%, Циклон 10 ЕК – 0,03% и др.