Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине

Таня Демирова

Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се прехвърли  във всяка държава по света, предупреждава д-р Моник Елоа, генерален директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). До края на годината се очаква вследствие на АЧС да бъде унищожена една четвърт от световната популация на свине.

Смъртоносното за свинете вирусно заболяване възниква в началото на миналия век в АФрика, а през 2007 г. достига до Грузия със заразено месо, разпространява се като пожар в Европа и достига чак до Белгия. Впоследствие обхваща и Източна Азия. През 2018 г. навлиза в Китай. Сега огнища на АЧС има във всяка провинция.

Дирк Пфайфер от Градския университет в Хонконг прогнозира, че вирусът на АЧС ще остане ендемичен (свойнствен) в Източна Европа и Източна Азия. Единственият начин за борба с АЧС е унищожаване на заразените стада в свинефермите. Но за разлика от тях  смъртоносният вирус продължава да съществува при дивите свине

В момента никой на планетата няма решение за този проблем, смята той.

Затова е особено важно да се отделя внимание и на незасегнатите държави, тъй като за тях пострадалите са потенциален източник за разпространение на заболяването.

Миналата година епизоотията нахлу в Китай и досега още не може да бъде овладяна. Тя бързо се разпространява в Хонконг, Тайван, Северна и Южна Корея, Виетнам, Камбоджа, Индонезия и в други азиатски държави.

Д-р Марк Шип, вицепрезидент на Общото събрание на OIE, съобщи на пресконференция, че се опасява, че в бъдеще няма да става по-добре. В засегнатите от АЧС държави ще има още повече огнища. И съседите им са подложени на висок риск, като за някои епизоотията е само въпрос на време.

Генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) д-р Моник Елоа припомня, че има няколко пътища на разпространение на смъртоносния за свинете вирус. Могат да го внесат туристи, изхвърляйки продукти или остатъци от заразено с АЧС месо. Или пък от по-дребни свиневъди може в чужбина да отиде заразено свинско месо. Ако отпадъци от такова месо попаднат в свинеферма, заразяването на поголовието е сигурно.

Мащабите на епизоотията доведоха до увеличение на световните цени на свинското поради наличие на по-малко месо.

Пострадаха и фермерите, отглеждащи царевица и други фуражни култури за изхранване на свине.

Припомняме, че въпреки че за хората заболяването не е опасно, за свинете то означава почти 100 процентна смъртна присъда. Болните животни не се лекуват, а веднага се унищожават, тъй като преболедувалите свине остават пожизнени вирусоносители.

Д-р Марк Шип, уточнява, че ветеринарни специалисти в цял свят се опитват да разработят ваксина срещу АЧС, но това е сложно предизвикателство поради естеството на вируса. Той може да се предава чрез директен контакт със заразени животни, включително диви свине и дори с оборни мухи.

Въпреки дългогодишната работа на вирусолози от цял свят ваксина против АЧС още няма

Повечето ваксини срещу вируси стимулират организмът да изработва антитела срещу вирусни структурни протеини като тези в вирусната капсула. След това те спират вируса да навлиза в клетки, например.

Но вирусът на африканската чума по свинете, уточнява Линда Диксън от Института Пърбрайт в Съри, е много сложен - то има уникална структура, сътояща се от две протеинови капсули и две липопротеинови мембрани.

Сега вече ще можем да търсим по-добри начини срещу антителата, казва Диксън, след като миналия месец китайски и испански учени публикуваха първите подробни изображения на вируса на АЧС в Journal of Biological Chemistry.

Експерименталните ваксини, направени от жив, отслабен вирус на АЧС, вече работят по-добре, казва Диксън. Тези бързи специализирани кръвни клетки разпознават редица вирусни протеини, но има няколко препятствия за разработването на такива ваксини за употреба.

Най-голямата опасност е, че вирусът на АЧС може да оцелее няколко месеца в преработено месо и няколко години в замразени трупове, така че месните продукти са особено опасни при трансгранични пътувания. Диксън припомня, че през юли беше открито месо, съдържащо вируса на АЧС, в продукти, иззети на пристанище в Северна Ирландия от трансантлантически рейс.

Опитът на Испания в борбата с болестта сочи, че въпреки че страната прилага строги санитарни мерки и индустриализира свиневъдството си, са били необходими 35 години и помощ от Европейския съюз, преди болестта да бъде изкоренена през 1995 г.

А италианският остров Сардиния се опитва безуспешно да се отърве от вируса вече 40 години.

Навлизането на АЧС в Китай се превърна в мащабна катастрофа за свиневъдния бранш. По официални данни там са унищожени 100 милиона свине съобщи Адам Спек, старши експерт в IHS Markit's Agribusiness Intelligence.

А от компанията за финансови услуги, специализирана в земеделието и производството на храни, Rabobank прогнозират, че тази година Китай ще загуби между 20% и 70% от националното поголовие свине - до 350 милиона животни.

Въпреки това повечето експерти смятат, че това е много оптимистично и че предвид огромните загуби и продължаващото разпространение на вируса на АЧС в Китай и в други азиатски страни ще има огромен дефицит в производството на свинско месо в обозримо бъдеще. Азиатската криза с АЧС оказва огромно влияние върху световното свиневъдство и месопреработка, като рекордни обеми на износ на свинско месо тласкат цените нагоре в цял свят.

ИНОВАТИВЕН ТЕСТ ОТКРИВА АЧС САМО ЗА 40 МИНУТИ

Американската компания Ahram Biosystems, специализирана в преносими иновации, пусна на пазара системата ASF Fast POCT, с помощна на която от взета проба се получава резултат за наличие на африканска чума по свинете (АЧС) в рамките на 40 минути без ДНК екстракция (извличане на определени съставки от твърди или течни вещества).

Системата е в състояние да даде точни резултати навсякъде и по всяко време. Тя успешно намалява до една четвърт времетраенето на конвенционалната технология.

Нашата бърза POCT система е водещият продукт, който е от съществено значение за наблюдението и контрола на глобалните огнища на АЧС. Очакваме, че тя ще предефинира диагностичната система в много отраслови сектори, казва д-р Хюн Джин Хван, президент и изпълнителен директор на компанията.

Тя е преносима и лесна за използване.

АНТИМИКРОБНА ДОБАВКА ЕЛИМИНИРА ЗАРАЗЯВАНЕ ЧРЕЗ ФУРАЖИТЕ

Компания Kemin Industries, която е глобален производител на добавки, подава заявка за патент в САЩ. От компанията твърдят, че добавката Sal Curb RM E Liquid може силно да инхибира (потисне) активността на вируса на африканската чума по свинете, когато се прилага във фуражи. Патентоването й ще бъде истинска революция за фуражната безопасност.

Разработената от експерти на компанията комбинация от воден разтвор на формалдехид и пропионова киселина сигурно разрушава вирусната обвивка на смъртоносния за свинете вирус.

Изследвания, проведени от Kemin, показват, че при правилно приложение и правилно смесване по-голямата част от свързването се случва в рамките на първите 13-15 минути, оставяйки малко свободен формалдехид, който се отделя от фуражите.

Така че използването на новата добавка води до успешен контрол на АЧС, намалявайки потенциалната инфекция на свинете чрез фуража.

Новата добавка е тествана за безопасност и е одобрена от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата - FDA.

Единствено драконовските мерки за биосигурност могат да опазят поголовието от смъртоносния вирус
Единствено драконовските мерки за биосигурност могат да опазят поголовието от смъртоносния вирус
Но докато свинете във фермите могат да бъдат унищожени и заменени, вирусът на АЧС продължава да съществува при диви свине
Но докато свинете във фермите могат да бъдат унищожени и заменени, вирусът на АЧС продължава да съществува при диви свине
Устройството, което диагностицира АЧС с изключителна скорост и чувствителност
Снимка: prnewswire.com
Устройството, което диагностицира АЧС с изключителна скорост и чувствителност Снимка: prnewswire.com
С използването на новата фуражна добавка, която скоро ще бъде патентована в САЩ, ще бъде намален рискът от потенциална зараза на свинете с АЧС чрез фуража
С използването на новата фуражна добавка, която скоро ще бъде патентована в САЩ, ще бъде намален рискът от потенциална зараза на свинете с АЧС чрез фуража