Опасно ли е за дръвчетата, питат разтревожени читатели

Тази есен в някои райони на страната цъфнаха повторно не само някои овощни видове, но също и декоративни - кестен, магнолия и др.

Повторният цъфтеж е характерен и за семковите, и за костилковите видове.

Практиката обаче показва, че цъфтеж през есента най-често се наблюдава при череши, сливи, круши, ябълки.

Доколко опасен е повторният цъфтеж на дръвчетата?

Успокояваме разтревожените читатели, че това не е опасно и да не се безпокоят, за дръвчетата, които са цъфнали повторно през есента. Това не е масов цъфтеж, а само на отделни пъпки, и като цяло няма да се отрази на овошките през следващия сезон.

Между другото повторен цъфтеж може да се наблюдава и през лятото. В този случай дори е възможно да се образуват макар и много дребни плодчета, които остават недоразвити и не узряват.

Кои са причините за нехарактерното явление

Климат

Най-често причината за повторния цъфтеж е в резултат на стрес, предизвикан от климатичните условия през лятото. Може да се случи при продължително засушаване, каквото имаше почти в цялата страна през тази година, но също и при прекомерна влага.

Биология на растенето

Другата причина е в биологията на растението, като в този случай е следствие на нарушение в развитието на органите му. Някои цветни пъпки, които са се формирали още предходната година, но по някаква причина не са успели да завършат развитието си и не са цъфнали през пролетта. Затова цъфтежът при тях идва по-късно - през лятото или пък чак през есента.

ВАЖНО!

Цъфтежът през есента няма да се отрази на реколта през следващата година, ако през тази сте положили достатъчно грижи за дръвчетата, за да заложат достатъчно плодни пъпки. Разбира се, грижите трябва да продължат и през следващия сезон, за да се осигури като цяло добро здравно състояние на овошките.