Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна.

Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло, 30 мл растително масло, 3-4 стръка пресен магданоз, сол на вкус

за сервирането (не е задължително): заквасена сметана на вкус

Приготвяне: Измийте гъбите и нарежете на малки произволни парчета. Сипете ги в дълбока тенджера и ги залейте с 1,5 литра вода. Поставете на котлона и варете около 10 минути.

Измийте елдата и я прехвърлете в сито или гевгир. Оставете леко да просъхне. Обелете лука, нарежете го на четвъртинки, а после - на филии. Обелете морковите и ги нарежете на кубчета.

В тиган разтопете маслото и прибавете олиото. Загрейте ги. В тази смес запържете елдата за 3-5 минути. Прехвърлете гречката, без мазнината, в тенджерата с гъби.

В останалото в тигана масло запържете лука и морковите за 5 минути. Сипете един черпак от течността в тенджерата при морковите. Задушете зеленчуците още 5 минути. Прехвърлете ги в тенджерата.

Размесете старателно каймата. С мокри ръце оформете кюфтенца с големина на орех. Пуснете ги в супата. След като всички кюфтета изплуват на повърхността, варете супата още 5-7 минути. Посолете на вкус.

Нарежете магданоза на ситно и го сипете в супата. Разбъркайте и изключете котлона. Оставете супата да престои 10 минути под капак.

Сервирайте със заквасена сметана.