Лозите по Гюйо

06 ноември 2019
В лозята
12969
1 2 3 4 5
 

Формировката е побългарена за удобство у нас

Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана.

Хоби лозари поискаха да представим елементите й.

Отговор:

На лозата се оставят чеп с две очи и плодна пръчка с различна дължина - средно 12-14 очи.

Между другото това плодно звено от чеп и плодна пръчка, знаем, че днес влиза в състава на много системи резитби.

Затова принципите на резитбата Гюйо, важат и при много други резитби.

В България е видоизменена оригиналната Гюйо.

У нас вместо един чеп се оставят два, а понякога и три с по 1-2 очи и една плодна пръчка с 10-12 очи - това наричаме подобрен Гюйо.

Кои са предимствата?

Плодната пръчка осигурява плододаването, а чеповете дават пръчките, които са необходими за резитбата на следващата година.

В сравнение с чашовидната резитба за която писахме в миналия брой, при подобрен Гюйо се получава повече грозде, тъй като се използват най-родовитите пъпки от средната част на пръчката.

Гюйо изисква телена конструкция

Леторастите се разполагат в една плоскост, правилно се разпределят по целия ред.

Според специалистите така листната маса и гроздето се огряват и се проветряват по-добре и по-малко се нападат от болести.

С оставянето на чеп и плодна пръчка, която се извива хоризонтално на първия ред тел, се разрешава и проблемът за борбата с полярността.

Как да се формират

При оригинална и подобрена резитба

По оригиналния Гюйо лозите се формират по следния начин:

При засаждането на лозичката се реже на чеп с две очи. Покаралите от очите на чепа два летораста през пролетта на втората година се режат. Тогава горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи, от които се развиват две пръчки.

През есента на втората година или през пролетта на третата долната пръчка се реже на чеп с две очи, а горната се оставя за плодна пръчка с 10-12 очи.

Поддържането на формировката става, като ежегодно старата плодна пръчка се премахва от основата заедно с намиращите се по нея леторасти.

От две пръчки на резервния чеп горната се оставя за плодна, а долната се реже на чеп с две очи.

При подобрения модел на третата година се оставя още един чеп от лакомец, срещуположен на първия.

При следващите резитби от най-долните пръчки потеловете или от лакомци се оставят 2-3 чепа, а от по-горните се избира плодна пръчка.

Така формирани, лозите започват да плододават на третата година. Ако през първата са се развили силни леторасти, формирането и плододаването може да се ускорят с една година.

При по-слабо родовитите и нискодобивните сортове след 3-4 година на силните лози се оставят по две плодни пръчки и 3-4 чепа с по 2 очи.

Тогава резитбата се нарича двоен Гюйо

Да се помни, че оставянето на повече от две плодни пръчки на една лоза не е желателно . Трудно е разполагането, получава се силно зашумване, лозите бързо се изтощават. Ако се установи, че те отслабват, да се режат само на една плодна пръчка.

За какво да се внимава при избор на плодна пръчка

Съвет на специалиста

От двата летораста на чепа, за плодна пръчка се предпочита горният, а по-долният се реже на чеп.

По такъв начин се избягва бързото издигане на главината и не се нанасят рани върху рамото при изрязването на старата плодна пръчка.

Да се има предвид, че при Гюйо както много тънките, така и много дебелите пръчки е редно да се избягват - родовитостта на пъпките им е по-слаба от тази на средно развитите леторасти.

Когато няма подходяща пръчка измежду тези от чеповете, може да се остави лакомец. При две и повече рамена на главината е добре плодната пръчка да се оставя всяка година на различно рамо

За чепове се избират по-ниско разположените пръчки по старите чепове или лакомци.

Внимание е редно да се обръща на тяхното местоположение. Трябва да се оставят от две различни страни на главината.

Когато леторастите върху главината са малко, предпочитание са дава на чеповете, а за плодна пръчка се оставя първият добре развит летораст в основата на старата пръчка.

На всяко рамо, което искаме да запазим, трябва да се оставя по един чеп. Издигането на рамената при Гюйо не е желателно.

Още от В лозята
0

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

0

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

0

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

0

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

0

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Последни новини
0

Сушата в Европа от 2018 г. оказа значимо влияние върху цялостното предлагане на фуражи за 2018/19. Нивото на протеинова самодостатъчност на ЕС и предлагането на фуражи намалява в сравнение с

0

Той може да намали ефекта на някои лекарства Сокът от грейпфрут, портокал или ябълка може да понижи абсорбцията на някои лекарства, повлиявайки и техния ефект, предупреждават канадски учени

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, временни разкъсвания ще има главно в югозападните

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, временни разкъсвания ще има главно в югозападните

0

Даването храна на пчелите през есенно-зимния сезон в каквато и да е форма им вреди в няколко направления. Защото от пълен покой те инстинктивно веднага минават в активно състояние: 0 повишават

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Осъжданият за кражби Свилен Николов е шофьорът, карал албанец, който е задигнал 140 000 лева от колата на бизнесмена Цветомир Кoтeв. Николов е задържан. Проверява се кой е спукал гумата на автомобила "Субару" на Котев, за да извърши обира, след като бизнесменът е изтеглил парите от трезор в банка. Припомняме, че парите бяха откраднати

Висящ мост над река Тарн в Югозападна Франция е рухнал към 8 часа в понеделник. Кола, която е била върху него, е паднала във водите. Според местното издание La Depeche в автомобила били 15-годишно момче и родителите му. Тийнейджърът е загинал. Дългият над 150 м мост има ограничение за тежестта. Предполага се, че до срутване се е стигнало

„През изминалите 15 години, индустрията за пътнически услуги онлайн, се разрастваше бързо. Китайският пазар разполага с огромен потенциал, без значение дали се отнася до местните туроператори или потребителските навици при резервирането на пътувания", каза Вивиан У, регионален мениджър на TripAdvisor за Китай