Лозите по Гюйо

06 ноември 2019
В лозята
16506
1 2 3 4 5
 

Формировката е побългарена за удобство у нас

Резитбата Гюйо, предложена от французина д-р Гюйо и в днешно време, и у нас е масово прилагана.

Хоби лозари поискаха да представим елементите й.

Отговор:

На лозата се оставят чеп с две очи и плодна пръчка с различна дължина - средно 12-14 очи.

Между другото това плодно звено от чеп и плодна пръчка, знаем, че днес влиза в състава на много системи резитби.

Затова принципите на резитбата Гюйо, важат и при много други резитби.

В България е видоизменена оригиналната Гюйо.

У нас вместо един чеп се оставят два, а понякога и три с по 1-2 очи и една плодна пръчка с 10-12 очи - това наричаме подобрен Гюйо.

Кои са предимствата?

Плодната пръчка осигурява плододаването, а чеповете дават пръчките, които са необходими за резитбата на следващата година.

В сравнение с чашовидната резитба за която писахме в миналия брой, при подобрен Гюйо се получава повече грозде, тъй като се използват най-родовитите пъпки от средната част на пръчката.

Гюйо изисква телена конструкция

Леторастите се разполагат в една плоскост, правилно се разпределят по целия ред.

Според специалистите така листната маса и гроздето се огряват и се проветряват по-добре и по-малко се нападат от болести.

С оставянето на чеп и плодна пръчка, която се извива хоризонтално на първия ред тел, се разрешава и проблемът за борбата с полярността.

Как да се формират

При оригинална и подобрена резитба

По оригиналния Гюйо лозите се формират по следния начин:

При засаждането на лозичката се реже на чеп с две очи. Покаралите от очите на чепа два летораста през пролетта на втората година се режат. Тогава горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи, от които се развиват две пръчки.

През есента на втората година или през пролетта на третата долната пръчка се реже на чеп с две очи, а горната се оставя за плодна пръчка с 10-12 очи.

Поддържането на формировката става, като ежегодно старата плодна пръчка се премахва от основата заедно с намиращите се по нея леторасти.

От две пръчки на резервния чеп горната се оставя за плодна, а долната се реже на чеп с две очи.

При подобрения модел на третата година се оставя още един чеп от лакомец, срещуположен на първия.

При следващите резитби от най-долните пръчки потеловете или от лакомци се оставят 2-3 чепа, а от по-горните се избира плодна пръчка.

Така формирани, лозите започват да плододават на третата година. Ако през първата са се развили силни леторасти, формирането и плододаването може да се ускорят с една година.

При по-слабо родовитите и нискодобивните сортове след 3-4 година на силните лози се оставят по две плодни пръчки и 3-4 чепа с по 2 очи.

Тогава резитбата се нарича двоен Гюйо

Да се помни, че оставянето на повече от две плодни пръчки на една лоза не е желателно . Трудно е разполагането, получава се силно зашумване, лозите бързо се изтощават. Ако се установи, че те отслабват, да се режат само на една плодна пръчка.

За какво да се внимава при избор на плодна пръчка

Съвет на специалиста

От двата летораста на чепа, за плодна пръчка се предпочита горният, а по-долният се реже на чеп.

По такъв начин се избягва бързото издигане на главината и не се нанасят рани върху рамото при изрязването на старата плодна пръчка.

Да се има предвид, че при Гюйо както много тънките, така и много дебелите пръчки е редно да се избягват - родовитостта на пъпките им е по-слаба от тази на средно развитите леторасти.

Когато няма подходяща пръчка измежду тези от чеповете, може да се остави лакомец. При две и повече рамена на главината е добре плодната пръчка да се оставя всяка година на различно рамо

За чепове се избират по-ниско разположените пръчки по старите чепове или лакомци.

Внимание е редно да се обръща на тяхното местоположение. Трябва да се оставят от две различни страни на главината.

Когато леторастите върху главината са малко, предпочитание са дава на чеповете, а за плодна пръчка се оставя първият добре развит летораст в основата на старата пръчка.

На всяко рамо, което искаме да запазим, трябва да се оставя по един чеп. Издигането на рамената при Гюйо не е желателно.

Още от В лозята
0

Не се изкореняват главини, измръзнали преди година Силните студове може да причинят сериозни повреди по незагрибаните лози. Най-често се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози

0

На 3-и февруари 2020 година влезе в сила регламент за изпълнение на ЕК от 30 януари 2020 г. за спешна мярка под формата на дерогация за популяризиране в лозаро-винарския сектор срещу неблагоприятните

0

Кандидатствате от 16 март От 16 март може да се подават заявления за изграждане и дострояване на  винарски изби. Документи ще се приемат до 10 април 2020 г

0

Какво трябва да се знае от любителите След като сте засадили вече лозичките, трябва да знаете, че грижите за тях след това трябва да са доста прецизни и интензивни

0

На схемата любителите могат да се ориентират как изглеждат грижите по поддържане на храста след есенното засаждане - съответно през първата, втората и третата година

Последни новини
0

От 5 години проектът за социална отговорност на фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” ангажира ученици в летни академии, организира медицински прегледи на възрастни

0

Борисов и Клаус Йоханис се видяха отделно с богатите, за да настояват да продължи политиката на изравняване Увеличаване на бюджета на ЕС за проекти в бедни и обезлюдяващи райони

0

Излизането на Великобритания от ЕС уби рентабилността в млекопроизводството, твърди Ник Уилън, изп. директор на Dale Farm Високите тарифи на ЕС за износ ще смажат сектора

0

24 са призьорите в конкурса за иновации на "Агра 2020" в Пловдив. Сред тях има и новости от световен мащаб: единствената в земеделската практика многофункционална машина за рози

0

“Български фермер” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Радослав Янков завърши 17-и в паралелния гигантски слалом от свтовната купа по сноуборд в Пьонгчанг. В квалификацията той даде 6-о време по едното трасе и 23-о по другото, но остана на 11 стотни от италианеца Арон Марч, който последен влезе в 1/8-финалите. Победата взе Роланд Фишналер, който надви на финала Дмитрий Логинов

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" потвърди рейтинга на България на три пъти Б (BBB) с положителна перспектива. Агенцията подчертава, че растежът на икономиката ни ще бъде 3.3% през тази и следващата година, предаде БНТ. Положителна промяна агенцията вижда в бъдещото ни присъединяване към чакалнята на еврото

Вчера китайското Търговско министерство публикува съобщение, че всички 32 корейски компании за автомобилни части в провинция Шандун са възобновили работа преди 15 февруари. Това успокои световната автомобилна индустрия. Преди това някои чуждестранни компании изпитваха трудности при производството заради временната липса на части