Без проблем вирее у нас

Хинапът с латинско наименование Ziziphus jujuba, е естествено разпространен от Китай до Кавказ. Макар че у нас няма промишлени насаждения, спокойно може да се отглежда в градините, а също и в саксия.

Хинапът е широколистно дърво, което достига до височина 4-5 метра. Развива се в доста широк ареал - основно при континентален климат, на прехода от умерен към субтропичен. Растението издържи на много ниски температури - до минус 25 градуса. Развива се най-добре в условията на дълго, топло, дори горещо лято. Предпочита добре осветено място, не е претенциозно към почвата. Сухоустойчиво растение е.

Тъй като цветовете на хинапа цъфтят през юни - юли, няма опасност от повреди. Видът не се напада от вредители, което гарантира отглеждането на чисти и полезни за човека плодове.

Голямо предимство на дръвчето е, че започва да плододава на втората-третата година от засаждането.

Нарича се още китайска фурма

Плодовете са много сладки

Плодовете на хинапа по форма приличат на фурми, и също са много сладки. В зависимост от сорта са около 2-5 см дълги. Плодовете му зреят през септември - октомври. При узряването са червеникаво-кафяви, гладки и лъскави.

Заради приликите с фурмата наричат хинапа китайска фурма.

Плодовете могат да се консумират както свежи, така и преработени или сушени. Те могат да се преработват в сладка, компоти, да се захаросват, да се използват като подсладител в сладкиши. Най-често обаче се сушат. Сушенето може да стане по естествен начин - под навес, на сянка, или в специални машини или във фурната, но на по-ниски градуси.

Сушеният хинап се използва и за приготвяне чай.

От хинап се правят още сокове, вино, и, разбира се, ракия.

Плодовете имат лечебни качества

Съдържат витамини и антиоксиданти

Плодовете на хинапа имат високо съдържание на витамин С - 20 пъти повече, отколкото в цитрусовите плодове. Този витамин укрепва организма и подсилва имунната система. Съдържа също така и витамините А и В2. Плодовете са богати на йод, кобалт, калций, фосфор и желязо.

Хинапът е източник на естествени антиоксиданти.

Плодовете имат лечебни свойства.

Хинапът се използва в китайската традиционна медицина при заболявания на дихателната и храносмилателната система, за понижаване на артериалното налягане и регулиране на холестерола, за възстановяване на черния дроб, при безсъние и безпокойство. В състава си хинапът има 18 от най-важните аминокиселини за човешкото тяло, а етеричните масла спомагат за растежа на коса.

В САКСИЯ

Хинапът може да се отглежда и в саксия. През топлите месеци съдът се изнася на терасата или в градината, а през зимните се прибира в светли, но не в много топли помещения.

Пригответе вкусно сладко

Продукти: 2 кг хинап, 2.5 кг захар.

Приготвяне: Измийте хинапа и разполовете плодовете, за да извадите костилката.

Залейте захарта с 4-5 чаени чаши вода и варете захарния сироп на слаба степен на котлона, докато захарта напълно се разтвори.

Залейте плодовете с половината от сиропа и варете около 1 час. Оставете да престои около 6-8 часа, след това добавете и останалия сироп и варете до желаната гъстота.

Готовото сладко се налива в сухи и затоплени буркани, затваря се и се обръща надолу за няколко минути, за да се запечати.