Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин

Приготвяне: Залейте желатина с топла, но не гореща вода и оставете да набъбне. Разредете нишестето в малко вода.

Обелете ябълките, отстранете сърцевината и настържете на едро ренде. Прехвърлете ги в тенджера и ги засипете с вода и захар.

Оставете на силен огън да заври сместа, след което намалете котлона. Оставете да къкри за 30-40 минути, като продължавате да бъркате от време на време, за да не загори. Добавете разредено нишесте и отново разбъркайте добре. Изчакайте да кипне.

Пасирайте ябълките с блендер или претрийте през сито. Желатинът се загрява до пълното му разтваряне. Сипете го към ябълковото пюре и разбъркайте добре.

Вземете правоъгълна кексова форма и покрийте дъното и стените с хартия за печене или фолио за свежо съхранение.

Сипете ябълковата смес и изравнете. Поставете в хладилника до пълното му втвърдяване на мармалада.

Извадете от формата и нарежете. По желание можете да украсите с ядки, сушени кайсии, стафиди или сини сливи.