Промените в климата биха могли да намалят наполовина производството на зърнени култури в Южна Европа до 2050 г., предупреждава Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). А това ще доведе до скок на цените на хранителните продукти, информира Euronews.

Изключителните метеорологични събития като горещите вълни, които Европа преживя това лято, доведоха до огромни икономически загуби за земеделските стопани в Европейския съюз, които изглежда ще продължат. В света се поставят нови рекорди поради изменението на климата и неблагоприятните последици от тази промяна вече се отразяват на селскостопанското производство в Европа, особено на юг, алармират специалистите. Прогнозите, използващи сценарий за емисии от висок клас, изчисляват, че добивите от култури като пшеница, царевица и захарно цвекло могат да намалят с до 50% в Южна Европа до 2050 г. Това би довело до значителна загуба на доходи за земеделските стопани в засегнатите райони и също така би довело до масивно намаление на стойността на земеделските земи с 80% до 2100 г.

Загубата на производство на храни ще бъде донякъде, но не напълно, компенсирана от по-дългите вегетационни сезони в северната част на континента, обясняват специалистите и допълват, че „докато продоволствената сигурност не е застрашена в ЕС, увеличеното търсене на храна в световен мащаб може да окаже натиск относно цените на храните през следващите десетилетия. "

Докладът Европейската агенция по околна среда подчертава, че повечето страни членки на ЕС вече имат национални стратегии за адаптиране, но подчертава, че те рядко се прилагат на равнище земеделски стопанства поради липса на финансиране, достъп до ноу-хау и политическа подкрепа за адаптиране. Той призовава блокът да въведе адаптирани култури, подобрени техники за напояване и прецизно земеделие - с използването на дронове и сателитна технология.

Селскостопанският сектор произвежда 10% от всички парникови газове в ЕС и тези техники трябва да работят за намаляването им.

Потребителското поведение също ще трябва да се промени -  начин на хранене, като консумация на по-малко месо и намаляване на хранителните отпадъци, би допринесло за допълнителни намаления.