Начинът на приготвяне на пастета има нюанси: може да бъде едро смлян и "на бучки", както го харесват някои или да се пасира до абсолютно гладка хомогенна смес, както го предпочитат много повече хора. Във всеки случай, след като приготвите пастета, не забравяйте за добрия хляб.
Продукти: 1 кг пилешки дробчета, 3 глави лук, 100 г масло, 3 суп. лъж. олио, 400 мл сметана, 500 мл прясно мляко, сол и млян черен пипер на вкус
Приготвяне: Изплакнете черния дроб със студена вода и очистете от ципите. Ако попаднете на черен дроб със зелена торбичка или петно със същия цвят, безмилостно го хвърлете в кофа - жлъчката, попаднала в пастета ще съсипе вкусната паста. Прехвърлете дробчетата в купа, добавете прясното мляко и оставете за час. Млякото ще извлече вредните вещества, които са се натрупали през краткия живот на пилето.
Нарежете лука на полумесеци. Загрейте олиото в тиган на средно силен огън и добавете една трета от маслото. Изсипете лука и пържете до омекване.
Измийте черния дроб от млякото и го добавете към лука. Пържете в продължение на 20-30 минути на среден огън, като периодично разбърквате.
Намалете котлона и изсипете сметаната - тя трябва да покрие съдържанието на тигана почти напълно. Изчакайте сметаната да изври на половина - ще ви отнеме около 15 минути. Едва след това добавете сол и черен пипер. Изключете котлона и оставете да се охлади.
Пасирайте сместа от лук, черен дроб и сметана с блендер, като добавите останалото масло.
Прехвърлете пастета в удобен съд, най-добре глинен, и го оставете в хладилника за през нощта.

Коментари