Необходими продукти: 20 кг червени чушки, 10 кг домати, 5 кг патладжан, сол, захар на вкус, 1 л олио и подправки по желание.

По желание на децата или на домакинята може да прибавите 1-2 кг моркови.

Приготвяне: Доматите се смилат през машинка за мелене (позната на всички). Чушките се изпичат, обелват и смилат през месомелачка с желана едрина на парченцата. По същия начин се постъпва и с патладжана. Ако не искате в лютеницата ви семки, използвайте машинката от доматите. Морковите (ако сте решили да ги добавите за повече витамини) се сваряват и смилат през месомелачката.

В голяма тенджера първо се слага доматеният сок да поизври, докато намали обема си наполовина. Прибавят се останалите зеленчуци. След като сместа е вряла около час, се добавят сол, захар на вкус (може вместо захар да се сложи мед - вкусът става уникален). Един литър олио на тази доза е достатъчен.

Подправките се слагат към края. Това може да са черен пипер, кимион или счукан чесън с магданоз. Магданозът слагайте след като свалите готовата лютеница от огъня.

Лютеницата е готова, когато сложената в чиния супена лъжица от сместа не отделя “вода” (червеникава течност) и прави в тавата “път”. Ако желаете по-щадяща стомаха лютеница, можете да свалите сместа по-рано.

ВНИМАНИЕ! По-рядката лютеница иска повече стерилизиране след напълването на бурканчетата - поне 30 мин. Не си позволявайте лукса да съхранявате нестерилизирани пълни бурканчета, защото гледката на мухлясала лютеница е грозна и отчайваща.