Ароматният и пикантен сос е чудесно допълнение към много месни ястия.

Продукти: 6 кг домати, 600 г чесън, 2 кг чушки, 8 люти чушки, 2 суп. лъж. захар, 6 суп. лъж. едра сол, 10 суп. лъж. оцет, зелени подправки (магданоз и копър).

Приготвяне: В основата на този ароматен грузински сос са доматите, чушките и чесънът. Тъй като се приготвя без варене, зеленчуците са запазили полезните си качества и хранителните вещества.

Аджиката е подходяща гарнитура за месни, рибни и дори зеленчукови ястия. Пресният чесън ще ви помогне да се чувствате добре през студените зимни дни, а доматите, чушките и подправките ще укрепят имунитета ви.

За приготвянето на аджика изберете месести и зрели домати, едра сол, виолетов чесън и зелени подправки. Чушките можете да изберете в зависимост от собствения си вкус. Те могат да са червени, зелени, жълти, сладки или люти.

След като сте подготвили всички продукти, измийте старателно зеленчуците и обелете чесъна.

Тъй като няма да варите, добре е предварително да стерилизирате бурканите и капачките, за да може по-дълго време да запазите соса си.

Почистете зеленчуците от семената и люспите. Доматите ги нарежете на четвъртинки и ги оставете в гевгир за час и половина. Така ще се отдели излишната течност. След това се смилат в месомелачка. По същия начин се смилат чушките. Чесънът се обелва и се смачква с преса.

Към зеленчуковата смес добавете сол, захар, оцет и зелените подправки. Всичко много старателно се разбърква.

Готовата смес се разлива по бурканите и се затваря плътно с метални капачки. Аджиката може да се яде веднага. Ако нямате планове да я пазите за зимата, оставете я за известно време на студено, за да се охлади и сервирайте на масата.