Патогенните клостридии са доста трудни за неутрализиране. Те са повсеместни в околната среда и това до голяма степен се дължи на тяхната издръжливост.
Например ботулиновият, причиняващ ботулизъм, се развива най-добре при температури между 32 и 35 градуса, а е активен при температури между 6 и 40 градуса.
Освен това клостридиите подобно на бацилите са спорообразуващи бактерии. Когато са поставени в условия, които вече не допринасят за растежа им, те са в състояние да образуват спори и да чакат по-добри дни.
Подкиселяването на фуража ефективно потиска развитието на клостридии. В лабораторни условия е доказано, че само 0,1-0,15% концентрация на мравчена киселина са достатъчни за потискане на C. botulinum и C. Perfringens. Това може да се сравни с 0,25% и 0,30% съответно за пропионовата и млечната киселини, които се използват за инхибиране (потискане) на клостридии.
Подобни концентрации засягат и други микроорганизми, които могат да причинят проблеми при храненето на домашните птици.
Патогенните видове клостридии се свързват с много различни болестни състояния при промишлено отглежданите птици. Едно от най-известните е некротичният ентерит. Годишните разходи, свързани с нвекротичния ентерит, при индустриално отглеждане на бройлери в света се изчисляват на над 5 млрд. долара.