Със съблазнителна златиста коричка и нежен вкус

Продукти: 1 глава (около 1,5 кг) карфиол, 500 мл прясно мляко, 200 мл сметана за готвене, 200 г кашкавал, 5 скилидки чесън, масло, индийско орехче, сол

Приготвяне: Разкъсайте карфиола на съцветия.

Разредете прясното мляко с вода в съотношение 1:1, прибавете сол и поставете на котлона да заври. Пуснете карфиола във врящото мляко и оставете 5-7 минути. Прехвърлете в гевгер.

Половината от настъргания кашкавал свесете със сметаната. Прибавете настърганото индийско орехчие и смачкания чесън. а

Изсипете изцедения карфиол в намаслена и поръсена с галета форма за печене.

Залейте със сметановата смес и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 10 минути.

Извадете от фурната и поръсете с останалия кашкавал. Печете още 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи и се получи апетитна коричка.

По същия начин можете да приготвите и карфиол в гювече: сварете карфиола, прехвърлете го в гювечетата и залейте със смес от яйца и сметана. Поръсете с настърган кашкавал и печете.