Италианската компания ENEA разработи и патентова първия "микрокосмос" за отглеждане на селскостопански растения (картофи, салата, домати и дори плододаващи дървета), съобщава компанията.

Системата позволява отглеждане на растения в най-неправилните условия - на летищата, търговските центрове, мазетата и дори в космическите совалки.

Иновативната интелектуална система за селско стопанство „микрокосмос“ се различава много от традиционните оранжерии.

Основна иновация са две независими камери.

1)  Подземната камера е предназначена за растеж на кореновата система и ризосфера (организми, които живеят в почвата).

2) Повишената камера е предназначена за горната част на растенията и филосферата (организмите, живеещи във въздуха).

Въпреки че камерите са независими и могат да се експлоатират отделно, всъщност те са взаимозависими, както се случва в природата поради обмен през субстрат (почва, торф или компост).

Също така италианските учени са въвели сензори за контрол на околната среда и LED с високо прецизно осветление, което позволява да се избере конкретна дължина на вълната при тяхното развитие.

Сега италианските учени провеждат експерименти с ефективността на „микрокосмоса“ в комбинация с високо прецизно облъчване. "Засяхме босилек в саксии и се опитахме да го отглеждаме в лаборатория в неблагоприятна среда, в" микрокосмос "под бяла светлина (той расте по-бързо) и в " микрокосмос " при високо прецизно облъчване. Облъчваните растения са увеличили биомасата си десет пъти по-бързо и дори започват своята репродуктивна фаза. А количеството на хлорофила също е по-високо. „Микрокосмосите“ са пълни екосистеми, които могат точно да възпроизвеждат естествените полеви условия “, разказва Луиджи Д'Акуино от компания ENEA.