Как се избира грозде за вино?

06 октомври 2019
В лозята
40050
Няма снимка
Каберне Фран е от добрите сортове за почти уникално вино
1 2
 

Основни правила

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно.

Известно е, че вино се произвежда от прясно грозде!

Тези неща вече се знаят от читателите ни, но допълваме и някои съвети на експерта, за които сме писали преди, но припомняме по молба на читателка. Става дума за сортовете грозде и получаващото се вино.

От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тях ще получите хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после - в бутилка - ще съзрява и старее!

От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да получите богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!

От Памид или Сензо става вино за бърза консумация - обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус - но е тънко вино.

Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка можете да използвате за получаване на много добри червени вина с високо качество.

Сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия е по-добре да комбинирате с някой от останалите.

От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да произведете фино, с великолепен плодов или плодово-тревист аромат и вкус - тове е добре балансирано бяло вино.

Мускат ще ви даде вино с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино.

Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел) е добър за стареене.

Мискет - червен и Врачански, не бъркайте с мускат - виното от него е със специфичен характерен аромат и вкус на гюл с пролетни цветя, по-тънко, по-нежно, идеално за бърза консумация.

Ризлинг или Юни блан е подходящ сорт за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

За едно по-уникално вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да използвате сорта Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация.

Керацуда или други местни сортове, ако имате - комбинирайте ги с други бели сортове!

От директните сортове

Шасла, Отел, Липа и други директни сортове като Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно съдържание на захари и киселини.

Имат по-слаб рандеман, виното им по-трудно се избистря, нямат благороден характер, но мнозина и от тях правят вино с вкус на ягода или горски плодове, и то вкусно.

Важни правила

Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!

Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!

По-добре не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене! Неговата сила са плодовия дъх, свежестта и и вкуса на прясното грозде.

Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете - потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!

Едно наум: Често търговците смесват сортовете.

Още от В лозята
0

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

0

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

0

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

0

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

0

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

Последни новини
0

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

0

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

0

Ряпата се реколтира като втора култура, която е готова за прибиране късно през есента. Кореноплодният вид се отглежда на някое място, което вече е освободено от ранните зеленчуци

0

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха

0

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта - в северозападните

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Господарят в германския футбол “Байерн” записа своя 13-и златен дубъл, след като спечели турнира за купата. Във финала на олимпийския стадион в Берлин баварците победиха с 4:2 “Байер” (Леверкузен). 13-ият дубъл на “Байерн” бе оформен от юбилейни трофеи. Купата е 20-а за мюнхенци. Преди това те спечелиха титлата в Бундеслигата и станаха шампиони на

Антителата при прекаралите COVID-19 намаляват и дори изчезват. Това заяви преподавателят по тропическа медицина в „Оксфорд“ д-р Петър Марков предава Би Ти Ви. Той отхвърли хипотезите, че коронавирусът е по-малко заразен и се предава по-лесно. По думите му към този етап няма данни за промяна в патогенността му

„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора”