Основни правила

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно.

Известно е, че вино се произвежда от прясно грозде!

Тези неща вече се знаят от читателите ни, но допълваме и някои съвети на експерта, за които сме писали преди, но припомняме по молба на читателка. Става дума за сортовете грозде и получаващото се вино.

От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тях ще получите хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после - в бутилка - ще съзрява и старее!

От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да получите богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!

От Памид или Сензо става вино за бърза консумация - обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус - но е тънко вино.

Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка можете да използвате за получаване на много добри червени вина с високо качество.

Сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия е по-добре да комбинирате с някой от останалите.

От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да произведете фино, с великолепен плодов или плодово-тревист аромат и вкус - тове е добре балансирано бяло вино.

Мускат ще ви даде вино с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино.

Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел) е добър за стареене.

Мискет - червен и Врачански, не бъркайте с мускат - виното от него е със специфичен характерен аромат и вкус на гюл с пролетни цветя, по-тънко, по-нежно, идеално за бърза консумация.

Ризлинг или Юни блан е подходящ сорт за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

За едно по-уникално вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да използвате сорта Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация.

Керацуда или други местни сортове, ако имате - комбинирайте ги с други бели сортове!

От директните сортове

Шасла, Отел, Липа и други директни сортове като Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно съдържание на захари и киселини.

Имат по-слаб рандеман, виното им по-трудно се избистря, нямат благороден характер, но мнозина и от тях правят вино с вкус на ягода или горски плодове, и то вкусно.

Важни правила

Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!

Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!

По-добре не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене! Неговата сила са плодовия дъх, свежестта и и вкуса на прясното грозде.

Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете - потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!

Едно наум: Често търговците смесват сортовете.

Червеното вино се прави лесно, но се опазва трудно, казват специалистите, а при бялото е обратно
Червеното вино се прави лесно, но се опазва трудно, казват специалистите, а при бялото е обратно