С тази картофена запеканка лесно ще нахраните цялата фамилия. Тя може да е гарнитура към месно ястие, но може да се предложи и като самостоятелно.

За 4 порции ще са ви необходими следните продукти: 6 средни картофа, 2 яйца, 2 скилидки чесън, 3-4 суп. лъж. майонеза, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. сух копър (или други зелени подправки, които харесвате), сол и черен пипер на вкус

Опитните домакини слагат всички продукти "на око". Тук не може да има голяма строгост в пропорции.

Всичко зависи от вкусовете на семейството и може да варира.

Приготвяне: Кашкавалът настържете на ситно ренде. Направете същото с чесъна (или го смачкайте с преса).

Половината от кашкавала смесваме с едното яйце и сушения копър. С тази смес ще покрием запеканката, за да се получи вкусна златиста коричка.

Второто яйце и останалия кашкавал се смесват с чесъна и майонезата. Тази смес ще прибавите към самата запеканка. Добре е когато тя е приготвена преди да започнете да настъргвате картофите, тъй като иначе те много бързо потъмняват.

Настържете картофите на едро ренде и прибавете към сместа от яйце и кашкавал. Посолете и поръсете с черен пипер.

В съда за печене с диаметър 26 см разпределете сместа. Отгоре изсипете се сместа от яйце, кашкавал и копър. Поставете да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40 минути. Трябва да се получи апетитна златиста коричка отгоре.

При желание, можете да разнообразите запеканката като й прибавите кайма или гъби като пълнеж.