Фермерите неоснователно пренебрегват твърдата пшеница

01 октомври 2019
Растениевъдство
8829
Няма снимка
Институтите в Садово и Генерал Тошево селекционират сортове твърда пшеница Снимка: Ваня Велинска
 

Има селекционирани нови сортове, които са високодобивни, както и с добра студоустойчивост

Ваня Велинска

Твърдата пшеница е подценявана и неоснователно пренебрегвана от фермерите ни. А обяснението защо това е така, звучи дори несериозно. Като причини се изтъкват по-ниските добиви, а също и по-слабото търсене от търговци и преработватели.

Не е тайна, че в България, както и в страните от Източна Европа, макаронените изделия се произвеждат от мека пшеница. Обяснението на производителите на тези изделия е, че използват мека пшеница, тъй като има по-големи количества от нея, както и че изискванията на потребителите, т.е. всички ние, към тези продукти са по-ниски.

В Италия, Испания, Франция и дори Гърция, производството на всякакви макаронени изделия, като спагети, фиде, юфка и другите десетки техни разновидности, се произвеждат само и единствено от твърда пшеница. И това е така, защото макароните, произведени от твърда пшеница, са много по-вкусни.

Твърдата пшеница притежава уникални качества които трябва да се използват като се включат в хранителните продукти, за които вече стана въпрос.

Ако не се работи обаче за запазване на интереса към тази култура, съвсем скоро има вероятност тя да изчезне от стопанската картата на страната ни. А интерес трябва да проявят както преработвателният бранш, така и фермерите.

Като цяло твърдата пшеница е по-слабо застъпена в света, както и в Европейски съюз в сравнение с меката пшеница. В света се засяват около 300 млн. дка и се произвежда 30-35 млн. тона зърно. Най-големи производители са страните от Средния Изток, следвани от Северна Америка. В Евросъюза производството е съсредоточено предимно в Средиземноморските страни - Италия, Франция, Испания и Гърция. В последните години твърдата пшеница заема около 10% от площите и 6.5% от общото производство на пшеница.

Въпреки това тя е икономически важна култура заради качеството на продуктите, които се произвеждат от нея.

Зърното на твърдата пшеница е едро, златисто-кихлебарено и със стъкловиден лом. Има повишено съдържание на общ белтък, здрав и разтеглив глутен и каротиноиди. Именно тези й специфични качества я правят незаменима за производството на макаронени изделия. Благодарение на тях при варене продуктите не са разваряват, не се слепват и имат приятен вкус и цвят.

Твърдата пшеница има по-различна биология, съответно и изисквания към технологията на отглеждане

По принцип тя е по-слабо студоустойчива, но пък е по-сухоустойчива. Растенията са с по-високо стъбло, което ги прави податливи на полягане. Разбира се, съществуват разнообразни сортове - от типично пролетни до типично зимни. В Европа се предпочитат зимните или зимно-пролетните. У нас се районират предимно зимно-пролетни, които се засяват по-късно от меката пшеница. Така опасността да прераснат през есента и да измръзнат през зимата е по-малка.

В последните години в нашите институти се селекционират нови сортове твърда пшеница, които са със зимен тип на развитие. Те са с по-ниско стъбло, с по-добра студоустойчивост, както и с устойчивост на полягане. Зимният тип на развитие им позволява да оползотворяват есенно-зимния влагозапас, което предопределя и реализиране на по-високи добиви. Селекцията е начосена и към високодобивност, тъй като именно това е качеството, което е търсено и предпочитано от фермерите.

Още от Растениевъдство
0

Важно е хибридите и технологиите да са подходящи за засушливи условия, смята Танка Тенева, управител на кооперация „Раковски”, гр. Димитровград, на чиито полета се проведе открит ден на фирмите

0

Заради засушаването в някои райони на страната жътвата на слънчогледа, а и на царевицата ще е по-рано от обикновено. Нямаме избор, правим каквото трябва, пък каквото се получи накрая

0

„Дъждовете, които паднаха между 150-200 литра в началото на юли, създадоха по-големи проблеми. Дадоха възможност на царевицата да стартира много силно

0

Влагата е факторът, от който в голяма степен зависи хибридите да развият потенциала си Царевицата е зърнената култура, която през последните години се превърна в най-доходната земеделска култура за

0

Започна беритбата на летните сортове, засега продукцията е насочена за пресния пазар Ваня Велинска Разгарът на лятото е сезонът на малините. Факт са и първите беритби на ароматните плодове

Последни новини
0

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

0

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

0

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини

0

Над по-голямата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През август голяма част от зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тиквички) се нападат от брашнеста мана

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Пандемична умора е термин, с който се обозначава състояние на криза. Това е един стрес, който не отминава във времето”. Това обясни в ефира на „Събуди се” по Нова тв клиничният психолог Велислава Донкина. По думите й последните месеци броят на пациентите й се е увеличил. „Изолирането сблъска хората с тревожността и тъгата

При криза линията на бедност може да се актуализира на всеки 3 месеца Специален коефициент, който да отчита икономическия спад и по-малкото приходи в бюджета заради епидемията от COVID-19, ще влезе във формулата за пресмятане на линията на бедност. По нея се определят и хората, които имат право на достъп до социални помощи от държавата

Капитанът на "Левски" Иван Горанов вече е футболист на белгийския "Шарлероа". Това стана ясно от събощение на клубния туитър профил на отбора, който завърши трети в последното издание на местната Жупилер лига. Все още няма официално потвърждение от "сините", както и информация за трансферната сума, но на снимката Горанов позира с черно-бялата