Фермерите неоснователно пренебрегват твърдата пшеница

01 октомври 2019
Растениевъдство
4905
Няма снимка
Институтите в Садово и Генерал Тошево селекционират сортове твърда пшеница Снимка: Ваня Велинска
 

Има селекционирани нови сортове, които са високодобивни, както и с добра студоустойчивост

Ваня Велинска

Твърдата пшеница е подценявана и неоснователно пренебрегвана от фермерите ни. А обяснението защо това е така, звучи дори несериозно. Като причини се изтъкват по-ниските добиви, а също и по-слабото търсене от търговци и преработватели.

Не е тайна, че в България, както и в страните от Източна Европа, макаронените изделия се произвеждат от мека пшеница. Обяснението на производителите на тези изделия е, че използват мека пшеница, тъй като има по-големи количества от нея, както и че изискванията на потребителите, т.е. всички ние, към тези продукти са по-ниски.

В Италия, Испания, Франция и дори Гърция, производството на всякакви макаронени изделия, като спагети, фиде, юфка и другите десетки техни разновидности, се произвеждат само и единствено от твърда пшеница. И това е така, защото макароните, произведени от твърда пшеница, са много по-вкусни.

Твърдата пшеница притежава уникални качества които трябва да се използват като се включат в хранителните продукти, за които вече стана въпрос.

Ако не се работи обаче за запазване на интереса към тази култура, съвсем скоро има вероятност тя да изчезне от стопанската картата на страната ни. А интерес трябва да проявят както преработвателният бранш, така и фермерите.

Като цяло твърдата пшеница е по-слабо застъпена в света, както и в Европейски съюз в сравнение с меката пшеница. В света се засяват около 300 млн. дка и се произвежда 30-35 млн. тона зърно. Най-големи производители са страните от Средния Изток, следвани от Северна Америка. В Евросъюза производството е съсредоточено предимно в Средиземноморските страни - Италия, Франция, Испания и Гърция. В последните години твърдата пшеница заема около 10% от площите и 6.5% от общото производство на пшеница.

Въпреки това тя е икономически важна култура заради качеството на продуктите, които се произвеждат от нея.

Зърното на твърдата пшеница е едро, златисто-кихлебарено и със стъкловиден лом. Има повишено съдържание на общ белтък, здрав и разтеглив глутен и каротиноиди. Именно тези й специфични качества я правят незаменима за производството на макаронени изделия. Благодарение на тях при варене продуктите не са разваряват, не се слепват и имат приятен вкус и цвят.

Твърдата пшеница има по-различна биология, съответно и изисквания към технологията на отглеждане

По принцип тя е по-слабо студоустойчива, но пък е по-сухоустойчива. Растенията са с по-високо стъбло, което ги прави податливи на полягане. Разбира се, съществуват разнообразни сортове - от типично пролетни до типично зимни. В Европа се предпочитат зимните или зимно-пролетните. У нас се районират предимно зимно-пролетни, които се засяват по-късно от меката пшеница. Така опасността да прераснат през есента и да измръзнат през зимата е по-малка.

В последните години в нашите институти се селекционират нови сортове твърда пшеница, които са със зимен тип на развитие. Те са с по-ниско стъбло, с по-добра студоустойчивост, както и с устойчивост на полягане. Зимният тип на развитие им позволява да оползотворяват есенно-зимния влагозапас, което предопределя и реализиране на по-високи добиви. Селекцията е начосена и към високодобивност, тъй като именно това е качеството, което е търсено и предпочитано от фермерите.

Още от Растениевъдство
0

В района на Пловдив фермерите вече третираха срещу житни мухи, най-застрашени са по-слабите и току-що поникващи посеви Ваня Велинска Изключително топлото време през октомври

0

Белокрилка, акари, трипси, нощенки, телени червеи и т.н., и т.н. Все упорити неприятели, с които земеделските производители все по-трудно се справят,

0

Сушата е най-сериозният фактор, който влияе върху по-ниските добиви, а липсата на работна ръка е най-големият бич за производителите Ваня Велинска С прибирането на последните чепки грозде от масивите

0

Те позволяват да се намали употребата на фунгициди - от 12 на 2-3 пъти през сезона Алма Давидова В света на винопроизводството хибридните сортове грозде (получени чрез кръстосване на различни видове

0

Гроздоберът приключи. Време е за равносметка за тазгодишната реколта. А тя е: по-малко, но по-качествено грозде. Сушата е причината продукцията в единствения масив с десертно грозде от Видин до

Последни новини
0

Уведомителните писма за извършените плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 за кампания 2017 вече са публикувани в системата за електронни услуги (СЕУ) - https://seu.dfz

0

През ноември овощните дръвчета вече се подготвят за презимуване. На някои видове листата вече са опадали, на други все още жълтеят. Част от овощните видове вече са в състояние на относителен покой.

0

По-студеното, дъждовно време и по-краткия ден с настъпването на есента за много хора се превръща в период на блус, тревожност, нервност, тревожност и паника

0

В рамките на 2 месеца чрез дигитализацията на системите си ДФЗ  навакса двугодишното забавяне в предоставянето на хартиен носител на уведомителните писма

0

Това е основната задача на пчеларя в средата ноември, защото е важно условие за добро зимуване на пчелите. Тревогите са причина за консумация на повече храна

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германски прокурори заявиха, че са повдигнали обвинения за присвояване срещу четирима изпълнителни директори на „Фолксваген“ за предоставяне на прекомерни заплати и бонуси на няколко членове на съвета на служителите. С тези действия били облагодетелствани петима членове на съвета, което струва на автомобилния гигант около 5,

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков потвърди, че е пуснал жалба срещу вписването на Михаил Касабов за временен президент на централата. "В устава всичко е написано. Нито съм подавал оставка като първи вицепрезидент, нито съм пускал писмена молба, че се отказвам от това си право. Повече няма да коментирам", заяви Лечков.

На 13.11. от 11 ч се прощаваме с известния интелектуалец в Народния театър Михаил Швидкой - специален представител на президента на Руската федерация по международното културно сътрудничество, изпрати до председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов писмо, в което изразява искрените си съболезнования за смъртта на