Нестандартни рецепти за компот от ябълки

19 септември 2019
Кулинария
4725
1 2 3
 

Есента е времето, в което да си направите зимнина. Наред с лютеницата, туршиите и сладката, компотите са едно от нещата, които традиционно се приготвят у нас. А ябълката пък е един от плодовете, които най- често се използват за това.

Ако традиционния компот от ябълки вече ви е омръзнал и търсите нещо по-различно и интересно, този материал е точно за вас. Предлагаме ви 11 рецепти за компот от ябълки, които можете да си приготвите, защото освен вкусни, те са и много полезни.

Компоти

Плодовите компоти, включително ябълковите, са много ценен хранителен продукт. Те имат високи вкусови качества, съдържат витамини и микроелементи, пектинови вещества и целулоза. Не случайно хората са ги използвали като ефикасно лечебно средство при стомашно-чревни, сърдечни и бъбречни заболявания, при хипертония и нарушения в кръвообразуването. Компотите може да бъдат и комбинирани – състоящи се от различни плодове, а освен това и специални, т.е. предназначени за лекуване при определени болести (от малини, кайсии, ябълки, калина). Според начина на приготвянето си те също са различни. Едни компоти се приготвят за продължително съхраняване, а други се консумират веднага след приготвянето. Количеството на захарта при приготвянето им също е различна (от 150 до 300 г на литър) в зависимост от киселинността на плодовете. Най-вкусни са ябълковите компоти, приготвени с добавяне на различни сиропи (малинов, вишнев).

Компот от шипки и ябълки

Продукти: шипки – 200 г, ябълки – 1 кг, захар – 200 г, вода – 2 л, сок от 1 лимон.

Приготвяне: Този компот е много полезен за диетичното хранене – богат с витамини и микроелементи. Шипките се почистват от семената и власинките, измиват се в сито на течаща вода, слагат се в тенджера, заливат се с водата, прибавя се захарта и се варят 10–15 минути. Прибавят се нарязаните и почистени от семената и дръжките ябълки, лимонов сок и компотът и се вари още 10 минути. Компотът се сервира охладен.

Компот от ябълки и вишни

Продукти: ябълки – 600 г, вишни – 400 г, захар – 1 чаша.

Приготвяне: Изваждат се костилките на вишните, слагат се в тенджера, заливат се с 1 литър гореща вода и се кипват за 4–5 мин. Полученият сок се отлива, прибавя се захарта и се разбърква до разтварянето й. Прибавят се нарязаните на по-едри парченца ябълки и се варят 5–10 минути. Накрая се добавят вишните (изчистени от костилките). Компотът се кипва за 4–5 мин, сваля се от огъня и се оставя да се охлади. Поднася се охладен.

Компот от френско грозде и ябълки

Продукти: френско грозде – 1 кг, ябълки – 1 кг, захарен сироп – приготвя се от 1 литър вода, 500 г захар и 1–2 г лимонена киселина.

Приготвяне: Ябълките се нарязват на парченца, зърната на френското грозде се измиват. Плодовете се изсипват в тенджера и се заливат със сиропа. Оставят се да престоят в него 10–12 часа, после се кипват и се охлаждат. Компотът може да се стерилизира в буркани както всички други компоти.

Компот от ябълки и круши

Продукти (за 20–25 буркана): ябълки – 5 кг, круши – 5 кг; захарен сироп – 4–5 л, приготвен от 900 г захар на 2 л вода.

Приготвяне: Ябълките и крушите се измиват, обелват се и се бланшират (потапят се с гевгир за 1 минута във вряла вода). Подреждат се в буркани и се заливат с горещ захарен сироп. Бурканите се варят на водна баня в продължение на 10 минути.

Компот от калина с ябълки

Продукти: плодове от калина – 200 г, ябълки – 400 г, захар – 300 г, вода – 2 л.

Приготвяне: Плодовете на калината се измиват, ябълките се измиват и се нарязват. Варят се в готов захарен сироп 8 минути. Компотът се поднася студен. Калината се среща често у нас в средновисокия планински пояс (900–1200 м н.в.), но не е популярна като плод. В някои северни страни се използва много често за компоти, десерти, туршии и др. Отличава се с високо витаминно съдържание. Плодовете се събират в късна есен или през зимата, когато са достигнали максимална зрелост.

Ябълков компот с девесил

Продукти: ябълки – 300 г, захар – 150 г, свежи корени от девесил – 50 г (или 10 г сушени листа на девесил), лимонена киселина – 1 г; вода 1 – 1 ? л.

Приготвяне: Във врящата вода се изсипва захарта, бърка се, докато се разтвори, прибавят се нарязани ябълките и девесилът и компотът се вари 10–15 минути. Преди да се свали от огъня, се слага лимонената киселина. Сервира се охладен. Девесилът (селим, русалин) се отглежда в много страни на Европа и Азия. Листата и младите корени се използват като подправка към различни менюта, а също така към разхладителни напитки, приготвени с мляко. Богат е на етерични масла, витамини, микроелементи и други полезни съставки.

Ябълков компот с риган

Продукти: ябълки – 400 г, захар – 250 г, лимонена киселина – 2 г, вода – 2 л, риган – 2 супени лъжици.

Приготвяне: Приготвените за компота ябълки – почистени и нарязани, се варят 5–10 минути. В марлена торбичка се пускат изсушените листа и цветове от ригани и се варят с ябълките още 3–5 минути. След това се прибавя захар, кипва се отново, добавя се лимонена киселина, оставя се да изстине и се поднася.

В някои страни риганът се отглежда като културно растение, но у нас се среща като диворастяща билка. Изсушените листа и надземната маса се използват за чай при простудни и белодробни заболявания, но се използва и като подправка на различни ястия, в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост.

Компот от ябълки и подбел

Продукти: ябълки – 500 г, подбел (корени) – пресни ? чаена чаша или сухи и стрити – 1 супена лъжица, захар – 4–5 супени лъжици, вода – 1 л.

Приготвяне: Ябълките се почистват и нарязват, заливат се с водата и се варят 5–10 мин заедно с корените на подбел (корените се поставят в торбичка от марля и се изваждат в края на варенето). Прибавя се захарта, след което компотът се вари още 3–4 минути.

Подбелът е разпространен в цял свят. Като културно растение се отглежда в страните около Средиземно море, а у нас като диворастящ вид расте по бреговете на реките, каналите, край пътищата. Листата и младите клонки и корените се използват като подправки към ястия, а също така и за чай при кашлица и простудни заболявания. Богати са на витамини, минерални соли, инулин и пектин. Корените имат аромат на ванилия и съдържат горчиви вещества.

Компот от пресни плодове и пъпеш

Продукти: плодове (ябълки, сливи, круши) – 500 г, захар – 1 чаена чаша, вода – 1 л, пъпеш – 300 г.

Приготвяне: Приготвя се сироп от захарта и водата. В него се пускат нарязани сливи, круши и ябълки. Варят се на слаб огън 10–15 минути. Свалят се от огъня и към тях се прибавя пъпеш, нарязан на кубчета. Преди поднасянето компотът се охлажда и се слага лед.

Смесен компот от сушени плодове

Продукти: ябълки – 250 г, круши – 250 г, зарзали (кайсии) – 200 г, стафиди – 120 г, захар – 500 г, лимонена киселина 2 г, вода – 3 л.

Приготвяне: Сушените плодове се почистват и се измиват, всеки вид се слага в отделен съд и се заливат с гореща вода, прибавя се захар и се варят на слаб огън – крушите и ябълките 10–15 минути, зарзалите 5–10 минути, стафидите 4–5 минути. Готовите плодове се смесват, разпределят се в купички и се заливат с охладен сироп, в който предварително е сложена лимонена киселина.

Компот от благ бъз с ябълки

Продукти: бял бъз (листа, стебла и корени) – 50 г, ябълки – 500 г, захар – 100 г, лимонена киселина – 1 г, вода – 1л.

Приготвяне: Обелени и нарязани ябълки се заливат с водата, прибавя се захарта и се варят 10–15 минути заедно със свежи листа, стебла и корени от благ бъз (сложени в марлена торбичка). Накрая на варенето се слага и лимонената киселина. Компотът се поднася студен.

Благ бъз (анжелика, пищялка) е разпространен в Европа и Азия. Като културно растение се отглежда в много страни на Европа. У нас расте край реките и ручеите, по влажните и сенчести склонове на планините. От месестите и сочни корени се приготвя много ароматно сладко. Цялото растение се използва в готварството за подправка на сладкиши и различни ястия. В медицината се използва против стомашни заболявания. Растението е богато на витамини, минерални соли и етерични масла.

Из „Ябълката - храна и лекарство”

Книгата може да поръчате тук!

Още от Кулинария
0

Не се пече Продукти: 500 г пряники без пълнеж (купете си ги от някой руски магазин), 4 узрели банана, 500 г заквасена сметана с масленост над 20%. Пряниките се нарязват на "филии" с дебелина около

0

Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса на ястието. Използвайки всеки път нова марината, всеки път ще имате ястие с уникален вкус и със сигурност никога няма да ви омръзне пилешкото

0

В миналото пастетът се е смятал за истински деликатес и са го яли само аристократите. През Средновековието той се е сервирал като кулминационно ястие на пиршества

0

Рибата трябва да присъства в менюто на всеки. С нея могат да се приготвят много вкусни и най-важното, здравословни ястия, които ще се харесат както на възрастни, така и на деца

0

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

Последни новини
0

Фермерите са извън клаузите След като парламентът прие на второ четене Закона за горивата, е абсолютно ясно вече, че от обхвата на законовите текстове са извадени земеделските производители с

0

Проверявайте и почиствайте ушите на котката си За да бъде котката ви здрава и щастлива, трябва да се грижите за нея комплексно, включително и за ушите й

0

Вароа акарът (Varroa destructor) е външен паразит, който се е разпространил от първоначалния си гостоприемник, азиатската пчелна пчела Apis cerana, до почти всички западни медоносни пчели (Apis

0

Резитбата на овощните дръвчета в някои райони на страната може да започне още през януари. Това е препоръчително да се направи по две причини: . Ако в овощната градина имате повече дръвчета

0

Krone твърди, че е първият производител на балообработващи машини, получил сертификат AEF (Селскостопанска индустрия за електроника) за внедряване на TIM (Tractor Implement Management) на своите

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рециклиращият бизнес и министър Емил Димитров с общи мерки срещу сивия сектор в бранша Само през осем КПП-та да могат да се внасят отпадъци, за да има завишен контрол. Това е една от марките, около която са се обединили Емил Димитров и представители на рециклиращия бизнес. Граничните пунктове са Русе, Калотина, Гюешево, Капитан Андреево

През 2019 г. направени 559 такива ревизии, възложени са нови 453 559 бизнесмени, които са фалирали умишлено фирмите си, или са знаели за това, но не са попречили да се случи, са се разделили с лично имущество, което е продадено на търг, за да бъдат погасени дълговете на компаниите. Това е станало след проверки и ревизии от Националната агенция за

l Няма национализация. Отнемаме лиценза, а фирмата си остава на собственика, обясни премиерът l “Левски” ще го има, успокои той феновете ден преди срещата им Проектозаконът на Валери Симеонов, с който се одържавяват лотарийните игри, да гарантира, че те няма да отидат в ръцете на друга частна фирма