Съвети на технолози за домашните вина

30 септември 2019
В лозята
79425
1 2
 

При домашните вина протича неконтролирана спонтанна ферментация, защото неизвестни щамове дрожди са се настанили с годините по бъчвата, има ги и по гроздето.

Има и диви дрожди, които отделят различни вещества, които може да имат и вредно действие.

Според технолозите, когато алкохолът при ферментацията достигне 4-5% и нагоре, обикновено тези дрожди умират, но отделените вещества от тях - не, и могат да предизвикат различни реакции.

Вторият риск - има опасност във виното да се развият и други бактерии които също отделят различни вещества и променят вкуса и аромата. Те са причина за неприятен мирис.

Колкото е по-нисък алкохолният градус на едно вино, толкова по-голяма е вероятността да се развият такива микроорганизми.

А нисък алкохолен градус се получава при грозде с ниска захарност или при недобра ферментация.

Затова технолози съветват частните стопани да използват

някои професионални методи

при правенето на вино

Те са:

Да използват закваска - мая за вино, чиста култура дрожди с цел по-добра ферментация.

Да спазват температура при ферментация 20-22 градуса за бяло грозде и 22-26 - за червено. При такива температури процесът трябва да трае 15-20 дни за бяло, и 7-8 дни - за червено.

Да знаят, че над 30 градуса са критични при ферментация - дрождите стават нестабилни, губят се аромати, има опасност от развитие на оцетна ферментация.

Да са наясно, че под 20 градуса дрождите работят по-бавно, ферментацията се проточва, може и да не завърши.

Съхранението на виното да е в чисти съдове, без въздух защото кислородът е враг номер едно на виното.

Според технолозите буретата не са идеално чисти съдове, защото имат напластени бактериални щамове от предишни години, а по-чисти са дамаджаните и бутилките, без да се оставя въздух.

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Заради валежите и по-ниските температури усещането ще е за по-студено, отколкото е реално. Над 2000 м ще го обръща на сняг Хладен и влажен въздух навлиза от север в България и той ще е причина за

0

Невиждана от 100 години суша удари Румъния, което сериозно застрашава реколтата на страната, съобщиха местни медии. Северната ни съседка е официално вторият най-голям износител на пшеница в ЕС

0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Бисквитена домашна торта с 49 свещички на нея ще очаква министърът на културата Боил Банов на рождения си ден - стига да се прибере навреме вкъщи. И да си измисли желание, докато ги гаси. Така издаваме изненадата, която му подготвя съпругата му Ива Петрони. Празникът му ще е в тесен семеен кръг. Двамата стриктно са спазвали карантинните мерки и

Заради валежите и по-ниските температури усещането ще е за по-студено, отколкото е реално. Над 2000 м ще го обръща на сняг Хладен и влажен въздух навлиза от север в България и той ще е причина за неприятно време през следващите дни. През цялата седмица времето ще е еднотипно - с дъждове и не особено високи температури