Съвети на технолози за домашните вина

30 септември 2019
В лозята
71604
1 2
 

При домашните вина протича неконтролирана спонтанна ферментация, защото неизвестни щамове дрожди са се настанили с годините по бъчвата, има ги и по гроздето.

Има и диви дрожди, които отделят различни вещества, които може да имат и вредно действие.

Според технолозите, когато алкохолът при ферментацията достигне 4-5% и нагоре, обикновено тези дрожди умират, но отделените вещества от тях - не, и могат да предизвикат различни реакции.

Вторият риск - има опасност във виното да се развият и други бактерии които също отделят различни вещества и променят вкуса и аромата. Те са причина за неприятен мирис.

Колкото е по-нисък алкохолният градус на едно вино, толкова по-голяма е вероятността да се развият такива микроорганизми.

А нисък алкохолен градус се получава при грозде с ниска захарност или при недобра ферментация.

Затова технолози съветват частните стопани да използват

някои професионални методи

при правенето на вино

Те са:

Да използват закваска - мая за вино, чиста култура дрожди с цел по-добра ферментация.

Да спазват температура при ферментация 20-22 градуса за бяло грозде и 22-26 - за червено. При такива температури процесът трябва да трае 15-20 дни за бяло, и 7-8 дни - за червено.

Да знаят, че над 30 градуса са критични при ферментация - дрождите стават нестабилни, губят се аромати, има опасност от развитие на оцетна ферментация.

Да са наясно, че под 20 градуса дрождите работят по-бавно, ферментацията се проточва, може и да не завърши.

Съхранението на виното да е в чисти съдове, без въздух защото кислородът е враг номер едно на виното.

Според технолозите буретата не са идеално чисти съдове, защото имат напластени бактериални щамове от предишни години, а по-чисти са дамаджаните и бутилките, без да се оставя въздух.

Още от В лозята
0

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

0

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

0

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

0

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

0

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни

Поредна тревожна демографска прогноза за България - до 2050-та година, страната ни ще загуби една четвърт от населението си. Данните са от доклад на ООН. Това ни поставя на челното място в черната класацията на страните, в които населението ще намалява с по 1% всяка година до 2050-та. В челната тройка са още Литва и Латвия, предава Би Ти Ви

Парцелите в индустриалните зони са разпродадени “Драго ми е, като виждам как на голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод. Правят се все по-сложни, по-скъпи и по-добри неща.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в индустриалната зона на Куклен, където откри ново турско предприятие за стопове и фарове за