Сотето с патладжани може да е както гарнитура за месни ястия, така и самостоятелно постно блюдо.

Продукти (за 4 порции): 500 г патладжан, 500 г чушки, 3-4 домата, 1-2 моркова, 2 глави лук, 30 мл олио, сол, черен пипер и зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Пригответе предварително нужните продукти. Чушките се измиват, изкормват и се почистват от семето. Нарежете на ивици.

Обелете сините домати и ги нарежете на филии. Добавете сол и разбъркайте. Оставете за 15 минути (за да излезе горчивината със сока).

Измийте и обелете морковите и ги нарежете на тънки ивици. Лукът се почиства и се нарязва на кубчета, а доматите се обелват и настъргват.

В дълбок тиган загрейте мазнината. Изсипете в горещото олио лука и морковите. Запържете на средно силен огън, като разбърквате, за около 2-3 минути.

Филиите син домат се изплакват от солта и се изстискват. Прибавете ги към зеленчуците в тигана. Посолете, поръсете с черен пипер и разбъркайте. Изсипете настърганите домати и отново разбъркайте.

Задушете зеленчуковото соте под капака на слаб огън до готовност (около 15-20 минути).