Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни.

Във времена, когато консервантите не са били използвани в сладкарския бизнес, а хладилници просто е нямало, това е било немислимо. Десертът се оказа не само "дълготраен", но и изключително вкусен.

Продукти: За блата: 10 яйца, 200 г брашно, 300 г захар, 150 г пудра захар, 300 г масло, настъргана кора от 1 голям лимон, половин пръчка ванилия, щипка сол

За декорация: 200 г захар, 2 суп. лъж. избистрен сок от ябълки, шоколадови пръчици

За крема: 4 яйца, 120 г тъмен шоколад (над 60% какао), 200 г захар, 150 г масло, половин пръчка ванилия

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с мекото масло и пудрата захар до побеляване.

Добавете смляната ванилова пръчка и лимоновата кора. Пресейте брашното в сместа и разбъркайте.

Разбийте белтъците със сол и захар на пухкава пяна и добавете към жълтъчната смес. Вземете две тортени форми с диаметър 26 см, намажете дъното и страните с масло и поръсете с брашно. Изсипете и заравнете тестото. Печете на 200 градуса за 10 минути. Извадете и охладете.

За крема смесете яйцата и захарта в термоустойчива купа. Поставете на водна баня на котлона и продължете да разбивате още 10 минути. Добавете разтопения шоколад и ванилията. Охладете сместа и прибавете мекото масло. Разбийте крема за пухкавост.

Всеки блат разрежете на 3 кръга. Сглобете тортата, като мажете всеки блат с крем отгоре и отстрани. Отделете един блат.

От захарта и ябълковия сок пригответе тъмен карамел. Изсипете върху отделения блат и много бързо разстелете (карамелът се стяга!). Нарежете блата на 10 сектора и ги поставете върху тортата леко под ъгъл. Поръсете страните на тортата с шоколадови пръчици.

Преди сервиране поставете в хладилника за 1 час.