Когато се съхраняват правилно, някои зеленчуци могат да издържат месеци и да останат толкова сочни и свежи, колкото са били прибрани. Ключът е в правилната подготовка на тези зеленчуци за съхранение и да се намери подходящо място.
Можете да съхранявате зеленчуците за дълго време чрез мариноване, ферментиране или замразяване. По този начин можете да приготвите вкусни салати или консерви за различни ястия и да запазите реколтата от градината си. Можете обаче да съхранявате зеленчуците пресни в продължение на няколко месеца. Ето как:
Лук
След прибиране на реколтата, всяка глава лук трябва да бъде добре изсушена и обелена. Стар „бабин" метод за съхранение, който все още се използва в селата, включва сплитане на лука. Плитките могат да се окачат от тавана на тъмно и сухо място. В градския апартамент лукът може лесно да издържи до следващата пролет, ако се съхранява на хладно и сухо място (например на изолиран балкон) в обикновени картонени кутии.
Чесън
Преди съхранение чесънът трябва да бъде добре изсушен, почистен от мръсотия и сплетен на плитка, подобно на лука. Надежден начин да запазите чесъна свеж и сочен до пролетта е да използвате хартиени торбички. Пробийте дупки в торбичките, поставете главите чесън вътре и прегънете краищата на торбичката. Съхранявайте торбичките на сухо място при температура 10-15°C и далеч от картофи.
Картоф
Преди съхранение картофите трябва да бъдат добре изсушени и сортирани. Избраните грудки, без повреди или признаци на гниене, трябва да се поставят в кутии или торби и да се съхраняват на хладно и тъмно (2-4°C) място с относително висока влажност (85-90%). За тази цел са подходящи мазе, изба, килер или сервизно помещение. Картофите се съхраняват добре и на изолиран балкон, ако са поставени в кутия и увити в изолационен материал.
Цвекло
Внимателно проверете избраните за съхранение кореноплодни зеленчуци за евентуални повреди. Внимателно отрежете върховете, почистете от замърсявания (не ги мийте!), подсушете и съхранявайте в мазе или изба, като ги струпате на пода, на купчина или в кутии. В апартамент цвеклото може да се съхранява в килер или на остъклен балкон. Температурата не трябва да пада под 1°C. Ако настъпи слана, цвеклото, съхранявано на балкона, може да се увие в изолационен материал или старо одеяло – това ще го запази свежо. Цвеклото може да се съхранява в хладилник на долния рафт до един месец.
Морков
Подсушете добре морковите, но не ги мийте. Останалият слой почва върху корените ще предотврати изпаряването на влагата, като ги запази сочни по-дълго. Съхранявайте морковите на хладно и влажно място, което е трудно постижимо в апартамента. Най-удобният и лесен вариант е да ги поставите в найлонови торбички, да направите малки дупки в тях и да ги съхранявате на долния рафт на хладилника. Ако мястото позволява, можете да съхранявате морковите в сандък с влажен пясък.
Целина
Главите целина могат да се запазят ароматни и сочни в продължение на няколко месеца, ако се съхраняват правилно. Поставете изсушените и обелени кореноплоди изправени в сандък (или картонена кутия), пълна със сух пясък, и съхранявайте в изба, мазе или на изолиран балкон.
По-трудоемък, но много ефективен метод за съхранение не само на целина, но и на моркови и цвекло е глинена каша. Намажете корените с нея, изсушете ги и съхранявайте в изба, мазе, балкон или килер.
Дайкон
Японската ряпа може да се запази свежа и сочна за дълго време, ако се съхранява в найлонови торбички в хладилник, подобно на морковите. Само не забравяйте да увиете зеленчуците в хартиена кърпа, преди да ги поставите в торбичката, за да абсорбира евентуалния конденз. На балкон, в мазе или в хладен килер, дайконът може да се съхранява в кутии/кашончета, поръсени със сухи дървени стърготини. За да предотвратите замръзване на зеленчуците на балкона, покрийте кутията със старо, топло одеяло или друг изолационен материал.
Тиквички
Изберете за съхранение напълно узрели зеленчуци с твърда, ненаранена кора. Преди съхранение никога не мийте или не избърсвайте тиквичките, тъй като това ще премахне защитния слой. Просто ги изсушете на слънце, поставете ги в стар найлонов чорап и ги окачете от тавана в изба, мазе, килер или на изолиран балкон. Тиквичките се съхраняват добре и просто под легло, където е сухо и тъмно. Можете да увиете всяка тиквичка във вестник и да я съхранявате в чекмедже или кашон.
Тиква
Подобно на тиквичките, тиквите могат да се съхраняват добре в апартамент до шест месеца. Малки, цели, узрели тикви могат да се съхраняват в хладилник. Ако имате голям брой тикви, подредете ги на един слой върху вестник под леглото си или в тъмен, незатворен килер.
Зеле
Бялото зеле може да се съхранява прясно около 2-3 месеца, ако е в хладилник, увито в 2-3 слоя пластмасово фолио или поставено в торбичка. Проверявайте го периодично: ако листата започнат да се развалят, просто отстранете няколко слоя и увийте зелето отново. Използвайте само твърди, неповредени глави за съхранение.
Съхранявайте зеленчуците правилно и те ще останат свежи за дълго време, без да губят полезните си свойства!
Коментари