Преди това богатете почвата с нужните елементи

Напоследък засилихме вниманието на професионалистите и на хоби лозарите към някои важни за лозите и асмите елементи, на които не се обръща особено сериозно внимание.

Последствията от това обаче се установяват след няколко години по отношение на реколтата и качеството на плода.

Говорим за факторите на храненето с основни и смятани за второстепенни елементи, които обаче не са такива.

Фосфорът и калият например са ключови елементи, особено за развитието на младите лозя

Недостигът на двата елемента в почвата може да забави встъпването на насаждението в плододаване и стопаните да се чудят каква е причината за това.

Затова помъчете се да разберете какви са почвите и се придържайте към най-важното правило - създаване на оптималната им запасеност и с тези елементи.

А в периода преди встъпването на лозето в плододаване да знаете, че тогава се внасят малки количества азотни торове.

Компостът помага много като добавка

От какво може да се прави

Недостигът на органични торове при лозовите растения може да се попълни с компост.

Чрез компостиране може да се оползотворят най-различни растителни отпадъци, които са налични в двора или на вилното място.

Такива са лозови листа и леторасти, стъбла на зеленчукови растения, цвеклови листа, листа от овощни дървета и други.

Как да го приготвим

От събраните отпадъци, наредени на пластове, дебели 20-25 см, се изграждат купчини, високи до 1,5 м.

Всеки пласт се покрива с малко пръст и се залива с вода или с торова течност.

Отгоре и отстрани купчините също се покриват с пръст.

След 6 до 8 месеца растителните отпадъци изгниват и компостът е готов за използване.

Съоръжението за компостиране се прави лесно и не заема много място в двора
Съоръжението за компостиране се прави лесно и не заема много място в двора