Много любители на виното се питат дали наистина е важна чашата, от която отпиваме или това е просто мит. Оказва се, че чашата има значение. Формата, размерът и дори дебелината на стъклото могат да повлияят на начина, по който възприемаме вкуса и аромата на виното. В правилната чаша ароматите се разкриват по-добре и вкусът се усеща по-пълно. Нека разгледаме защо е така.

Формата на горната част на чашата

влияе пряко върху аромата и вкуса на виното

Широката, закръглена купа (балон) предоставя по-голяма повърхност за контакт между виното и въздуха, което помага на виното да „диша". При червените вина това е особено важно. Повечето кислород омекотява силните стипчиви нотки и освобождава богатия букет аромати. Вината с по-високo съдържание на танини се успокояват в по-голяма чаша, където могат да се развият комплексните им вкусове. Обратно, при по-леките и свежи вина твърде голямата купа може да доведе до изветряване на деликатните аромати. Затова чашите за бяло вино обикновено са по-малки и тесни, за да запазят свежестта на виното. По-тесният отвор концентрира ароматите и ги насочва към носа ви, вместо да ги остави да се разпилеят. В правилната чаша ръбът леко се стеснява като лале, така ароматът се насочва право към обонянието, което усилва усещането за вкус.

Размерът на чашата също има значение

По-големите чаши (с по-голям обем) позволяват енергично завъртане на виното в тях, без да го разливате. Това завихряне покрива стените на чашата с вино и освобождава ароматните молекули. Големият обем е полезен най-вече за сложни червени вина. Виното има време да влезе в контакт с повече въздух и буквално да разкрие „душата" си. От друга страна, прекалено обемната чаша не е нужна за вина, които нямат нужда от много кислород. Например леките бели вина се чувстват по-добре в умерено голяма или по-малка чаша, където ароматите им ще се запазят по-стегнати и свежи. Правилото е, че червените вина обичат пространството, а белите – повече компактност (но не прекалена).

Освен диаметъра на отвора, значение има и формата на ръба на чашата. Ако чашата е извита навътре (тип лале), тя помага да се концентрират ароматите към носа. Ако обаче ръбът се разширява навън като камбанка, виното губи ароматите си твърде бързо. Такива чаши са по-подходящи за вода или коктейли. Ето защо повечето винени чаши, независимо дали са по-високи и издължени или по-ниски и закръглени, завършват с леко стеснен отвор.

Тънкостта на стъклото - има ли значение дебелината на чашата?

Може би сте забелязали, че изисканите винени чаши обикновено са направени от тънко, финно стъкло или кристал. Причината не е, че тънкото стъкло пряко променя химически вкуса - самото вино остава същото. Но когато ръбът на чашата е фино изрязан и тънък, виното се плъзва по-неусетно и гладко към небцето ви, без да усещате дебелина на стъклото. Липсата на „препятствие" при допира с устните подсъзнателно прави вкуса по-мек и елегантен. С други думи, добрите тънкостенни чаши ни позволяват да усетим виното, а не самата чаша.

Освен усещането, има и визуален и дори звуков ефект. Фините кристални чаши издават красив звън при наздравица и пречупват светлината, разкривайки по-добре цвета на виното.

Видове чаши за червено, бяло и пенливо вино

Чашите за червено

Класически пример е т.нар. чаша "Бордо". Висока и широка, подходяща за плътни вина като Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира и др., където големият обем укротява танините и горчивината, насочвайки виното повече към задната част на небцето. Друг тип е чашата "Бургундия" - още по-обемна, много широка, с обли стени и малко по-свиващ се отвор. Тя е идеална за фини, деликатни червени вина (като Пино Ноар, Памид и Неббиоло), защото събира уханния им букет и позволява завъртане, без ароматите да излетят мигновено.

Чашите за бяло вино

Тялото на чашата за бяло често е U-образно (лале), което позволява да се усетят ароматите, но и запазва по-ниската температура на виното. Отворът е малко по-свит, за да се концентрират фините плодови и цветисти аромати към носа. Има леки разлики според стила бяло: за съвсем младо и свежо вино може да се ползва чаша с една идея по-широка купа, докато за отлежали бели (напр. Шардоне, отлежало в дъб) често се препоръчва малко по-голяма чаша, наподобяваща умален „Бургундски" балон. В такава чаша богатите кремообразни и ванилови нюанси на отлежалото бяло вино ще изпъкнат по-добре.

Пенливо вино (шампанско)

Тук повечето хора се сещат веднага за тесните и високи чаши тип флейта. Класическата шампанска „флейта" има издължена форма с тесен отвор, която помага на мехурчетата да се запазят по-дълго. Дълбоката чаша също така е приятна за наблюдение – мехурчетата грациозно се издигат от дъното. Недостатъкът на флейтата обаче е, че тесният отвор не позволява да помиришете добре виното. Ароматите на едно качествено шампанско или просеко могат да бъдат изключително интересни - от нюанси на ябълка и цитрус до бриош и бадеми, но във флейта те трудно се улавят. Затова все повече ценители предпочитат чаша лале за пенливо или дори обикновена чаша за бяло вино. Чашата лале е нещо средно между флейта и винена чаша - леко се разширява в средата и после се стеснява към ръба. По-широката средна част дава място на ароматите да се разгърнат, а стесненият връх ги концентрира към носа, като същевременно не позволява на прекалено много мехурчета да излетят. Ако сервирате шампанско в такава чаша, налейте го до около половината, а не чак до ръба (както бихте напълнили една флейта).

Практични съвети за чашите у дома

Какво да правим, ако обичаме вино, но нямаме място или бюджет за цял комплект специализирани чаши? Ето няколко съвета, с които да извлечете най-доброто от виното у дома, без да усложнявате нещата:

0 Ако ще имате само един тип чаши, изберете универсална форма. На пазара се предлагат т.нар. универсални винени чаши, които са със средно голям размер и форма на лале (не много широка, но и не твърде тясна). Такава чаша по дизайн наподобява класическата чаша „Бордо" и върши добра работа за почти всички стилове вино.

0 Обърнете внимание на тънкостта и ръба. Независимо от формата, старайте се чашите ви да са от по-тънко стъкло и с фин ръб. Дебелите, тежки чаши за вода или ниски стъклени чаши не са идеални за винени преживявания. По-добре е да имате дори и по-евтина, но тънка стъклена чаша на столче, отколкото масивна кристална чаша с дебел ръб. Прозрачността също е фактор. Шарките и цветните стъкла може да са красиви, но пречат да оцените цвета и бистротата на виното. Затова избирайте изцяло прозрачни чаши без декорации, когато дегустирате.

0 Не се страхувайте да импровизирате при пенливото. Ако нямате класически шампански чаши, използвайте най-добрата си чаша за бяло вино. Както отбелязват експертите, може да се насладите на шампанско и в обикновена винена чаша – по форма тя не е далеч от лале и ще отпусне ароматите по подобен начин. Просто налейте по малко и допълвайте по-често, за да запазите мехурчетата. А наздравицата и празничното чувство не зависят толкова от формата на чашата, колкото от настроението!

0 Сервирайте виното с внимание към температурата и дозата. По-важно от самата чаша е да сервирате виното правилно. Използвайте столчето (дръжката) на чашата, за да не топлите напитката с дланта си. Особено при бели и пенливи вина, които се сервират охладени. Налейте виното до най-широката част на купата (обикновено около 1/3 до 1/2 от чашата). Това дава достатъчно повърхност за ароматите и предотвратява разливане при въртене.