Правилото е: При храненето използвайте главно царевица, ечемик, пшеница, овес, ръж, тритикале и сорго. От тях царевицата има най-голямо значение при храненето на свинете.

Царевицата е много добър енергетичен фураж

и има най-висока енергетична стойност (средно 1,0-1,3 кръмни единици за всички категории свине или около 14 МДж OE в 1 кг). В сравнение с другите зърнено-житни фуражи е с най-ниско съдържание на протеин - 76 г/кг, и на някои незаменими аминокиселини - главно лизин и триптофан. Съдържа достатъчно сяросъдържащи аминокиселини (метионин+цистин).

Протенинът се състои главно от белтъчини,

от които най-голямо значение има зеинът. Той не съдържа триптофан, а съдържанието му на лизин е само 0,2%. При торене на царевицата с азотни торове протеинът в зърното се повишава значително (от 30 до 100%). Това става обаче главно за сметка на зеина, поради което биологичната му стойност намалява от 68 на 47%.