Добивът от едно дърво може да достигне от 50 до 200 кг, в зависимост от климата

 

Затоплянето на климата позволи на много земеделски производители в Южна България да отглеждат топлолюбиви култури, които в близкото минало не са виреели добре. Благодарение на тези условия Даниела Тумбалева произвежда райска ябълка, хинап и киви на площ от 4 дка в своята „Биоградина Стамболийски". С малко помощ от своето семейство тя успява да предлага на пазара различни зеленчуци и подправки.

„Райската ябълка, хинапът и кивито нямат някакви тънкости при отглеждането. Топлолюбиви култури са, отглеждат се най-често в района на Сандански и Петрич. Там винаги плододават по-рано, тъй като е по-топло в сравнение с останалата част от страната. В последните години обаче климатичните условия се промениха така, че и при нас стават. Някои хора започнаха и маслини да отглеждат", разказа Даниела Тумбалева пред „Български фермер" и допълни:

„При райската ябълка и хинапа няма някаква специфика и откъм почва

Имам познати, които ги отглеждат на чернозем, тежка, глинеста почва. При нас, ние се намираме точно до Марица и почвата е песъчлива. Добивът от едно дърво райска ябълка може да достигне от 50 до 200 кг, според условията. Тази година добивите при нас са минимални, защото пролетта имахме слани точно, когато беше цъфтежът и те повредиха цветовете. Каквото оцеля - върза, но пък нямаше въздушна влажност заради големите жеги, които продължиха цяло лято, и плодовете капеха. Тази година добивите са минимални. Миналата година бяха много добре. От 8 дървета миналата година набрахме 1 тон киви. Тази година сме набрали 200 кг.

От юни месец започваме да берем домати, чушки, краставици. Тази година зеленчуците не се развиха както трябва. Беше пълно с паразити, буболечки. Ние

не пръскаме с препарати за растителна защита,

имаме лампи против насекомите

Обаче то нямаше завръз. Цветът не можеше да направи плод, всичко окапваше - за каквото се сетите - домат, краставица, пипер. Колкото и да поливаш, когато няма въздушна влажност – ти подаваш вода отдолу, растението нагоре гори. Годината беше лоша, а цените - много ниски. Въобще ще пишем тази година нулева.

И сега все още има малко краставици за бране

Доматите почти приключват и започваме да чистим градината. Сега предстои засаждането на лука. Райските ябълки имат много дълъг период на живот, не са като прасковите и сливите. Имахме градина с праскови. След третата година всичко започна да се поврежда и да се скапва.

Ние имаме три вида райска ябълка. Единият ни сорт не е стипчив, а е сладък, защото е без танин и може да се консумира направо. Другият сорт, който съдържа танин, е по-кисел и трябва да изчакаш плодът да омекне, за да е подходящ за директна консумация.

Прибирането на плодовете от райска ябълка започва след 10 октомври – така е почти всяка година.

Тази година брането ще приключи по-рано

Миналият сезон сме брали до края на ноември, а сега вече почти приключваме и имаме по-малко добиви.

Тук при нас доста хора започнаха да правят насаждения с райски ябълки

Вероятно защото културата не изисква никакви грижи. Трябва само да поливаш, без вода няма да стане. Иначе няма пръскане, няма рязане. Ако тръгне да се развива твърде нависоко, тогава вече подрязваш върха. Докато при обикновените ябълки, там процесът е много сложен, иска се подрязване, дървото да се оформи като корона, най-малко 20 пъти да се третира с препарати, защото иначе няма да има качествен плод. А райската ябълка нищо не я напада.

Хинапът е толкова лесен за създаване на насаждения, че дори накапалите, несъбрани плодове стават на фиданки. Нуждаят се единствено от поливане и след 3 години започва да плододава. Растението не е капризно, но е много трудно за прибиране, защото има много бодли.

Аз вече съм на 63 години. Работи ми се, имам сили, искам да работя, обаче когато дойде време да го продавам, започвам да се намразвам, че съм го насяла. Не мога да смогна да ходя на фермерски пазари. Ако имам по-големи количества от нещо, отивам на борси.

Обикновено райската ябълка продаваме по интернет,

защото на борсите са много ниски цените. Просто прекупвачите ни смазват. Много мои колеги са принудиха да реализират стоката си в интернет, защото иначе няма продаване.

Децата не искат да продължат да се занимават със земеделие, всеки си има неговата работа. Сега те събират райските ябълки, помагат ми, но през лятото с работниците ли да се оправяш, кое по-напред да захванеш... Докато идеш на борсата и се обърнеш и гледаш, че всичко е прибрано по чантите... Изисква си повече усилия, време и т.н. Просто трябва цели фамилии да се занимават - от дядото и бабата, майката, бащата до децата. Сега аз основно се занимавам с производството и борсата.

По образование съм инженер-химик, но така се стекоха обстоятелствата, че останах без работа.

Решихме да започнем да развиваме градината в наследствен двор

на съпруга ми и вече 35 години се занимавам с това. През последните 6-7 години, откакто съпругът ми инсталира специални лампи против насекоми, отпадна всякаква необходимост от пръскане с препарати и вече нямам никакво приложение на тази професия. Много хора започнаха да използват тези лампи. Сутрин когато отида в градината, не мога да изчистя скарите на всички 14 лампи. А когато буболечките не влизат при зеленчука, няма и болести.

Има млади хора, които виждам на борсата и които започват с ентусиазъм да отглеждат плодове и зеленчуци, получават и субсидии. След 1-2 години ги гледам отчаяни, казват: „От това пари не се взимат. Как ще преживяваме, като цялата фамилия само с това се занимава... Няма да стане, отказваме се. Туризмът и земеделието поддържаха тази държава, сега ги унищожиха."

Райската ябълка не е капризна за отглеждане.
Райската ябълка не е капризна за отглеждане.
Хинапът от Биоградина Стамболийски се разпродава бързо.
Хинапът от Биоградина Стамболийски се разпродава бързо.
Част от зеленчуците се отглеждат в оранжерии.
Част от зеленчуците се отглеждат в оранжерии.