По българска рецепта

Греяно вино се приготвя чрез загряване на червено вино със захар (или мед) и подправки. Напитката се сервира гореща, често гарнирана с плодове или ароматни подправки за по-богат вкус и аромат. Традиционно в България греяното вино има леко пикантен привкус благодарение на добавения черен пипер.

Необходими съставки:

  • 750 мл червено сухо вино;
  • 2 средно големи ябълки (нарязани на резени);
  • 1/2 чаша захар,
  • черен пипер (на зърна);
  • около 15 зърна и карамфил 4–5 броя.

Вместо захар може да се използват няколко лъжички мед за по-традиционен вкус. Добавя се на вкус след сваляне от котлона, за да се запазят качествата на меда.

Приготвяне

Сложете червеното вино в тенджера и добавете нарязаните ябълки, захарта, зърната черен пипер и карамфила. Разбъркайте леко, за да се разтвори захарта. Загрейте виното на умерен котлон, като внимавате да не заври (виното не трябва да достига кипене). Щом течността започне леко да къкри, намалете котлона. По желание покрийте съда с капак и оставете виното да къкри на слаб огън за около 15–20 минути, за да се смесят ароматите. Не допускайте бурно кипене. Ако използвате мед вместо захар, добавете го сега на вкус и разбъркайте, докато се разтвори. Оставете греяното вино да постои няколко минути.
След това прецедете течността през цедка, за да отстраните подправките и парченцата плод. Така готовата напитка няма да съдържа твърди подправки при сервиране.

Препоръки

Препоръчва се използването на домашно или качествено сухо червено вино, което е плодово и не е отлежавало дълго в дъбови бъчви. Подходящи са младо домашно Мерло, Каберне или друго трапезно вино с богат аромат.

В традиционната българска рецепта основна подправка е черният пипер, който придава лека лютивина на напитката. Може да добавите и канелена пръчка или няколко зрънца карамфил за аромат, макар че те не присъстват задължително в най-старите варианти. Джинджифилът и кардамонът не са типични за старата рецепта, но по желание могат да обогатят вкуса.

Ябълките са характерен плод в българското греяно вино, добавящ естествена сладост и аромат. Може също да се добавят резенчета цитрусови плодове или само корите им – например портокалова или лимонова кора, за свежест и допълнителен аромат (това не е част от най-бабешката рецепта, но е разпространена модерна добавка).

Вариации

За по-богат аромат опитайте да добавите 1 нарязан на кръгчета портокал или мандарина към виното по време на загряването. Също така, една шушулка ванилия, поставена да се запари във виното, ще придаде приятен ванилов аромат.

В някои съвременни варианти към вече сгорещеното вино се добавя малко количество концентриран алкохол за по-голяма сила. Например, може да сипете 50 мл тъмен ром или бренди (коняк) малко преди сервиране. Това превръща напитката в още по-сгряващ еликсир, но имайте предвид, че увеличава градуса.

По вкус може да експериментирате с щипка настъргано индийско орехче или няколко зрънца звездовиден анасон в греяното вино. Макар че не са традиционни за българската рецепта, тези подправки се използват често в международните варианти и могат да обогатят букета от аромати.

Ако желаете подобна топла напитка без алкохол, можете да замените виното с натурален гроздов или ябълков сок. Добавете същите подправки и загрейте по описания начин. Получава се ароматна плодова напитка, подходяща и за деца.

Напитката на коледните базари

Немското греяно вино, по-познато като Glühwein традиционно се сервира на коледните базари. То се приготвя от червено вино, захар и типични коледни подправки като канела, карамфил и цитрусови плодове. Често се поднася веднага след приготвянето, декориран с пръчка канела или резен портокал, за да се запази пълният му аромат.

Необходими съставки:

  • Червено сухо вино 750 мл;
  • Портокал 1 бр.;
  • Карамфил 5 броя;
  • Канела 2 пръчки;
  • Звездовиден анасон 2 бр.;
  • Мед (или захар) 2 с.л.

В Германия понякога вместо мед се ползва кафява захар за постигане на лек карамелен привкус.

Приготвяне

Нарежете портокала на кръгчета или полукръгчета (с кората) и по желание набодете 4–5 карамфилчета в някои от резените за повече аромат.
В голяма тенджера добавете червеното вино, резените портокал (с набодения карамфил), пръчките канела, звездовидния анасон и 2 с.л. мед (или захар). Разбъркайте, така че медът/захарта да започне да се разтваря в течността.
Загрейте тенджерата на средно силен котлон. Следете внимателно – когато виното започне почти да завира (появяват се малки мехурчета, но преди кипене), намалете котлона до минимална степен.

Важно! Не допускайте виното да заври бурно, за да не изчезне алкохолът и ароматът.

Оставете виното да къкри на слаб огън поне 15 минути (може и до 30–60 минути за по-наситен вкус) под капак. През това време подправките и плодът ще отдадат аромата си на напитката. Ако къкренето спре, може леко да усилите котлона, но без да завира. След това прецедете виното през цедка, за да отстраните портокаловите резени и подправките (канелата, карамфила, анасона).

Препоръки

Изберете плътно, плодово червено вино, което да „носи" на нагряване и подправки, без да губи характера си. Подходящи сортове са например Мерло, Каберне Совиньон или Сира. Не е нужно виното да е скъпо или отлежало – дори младо вино върши работа, стига да не е твърде таниново или отлежало в силно опушени бъчви.
Класическите подправки за немското греяно вино са канела и карамфил. Те създават разпознаваемия коледен аромат. Често се добавя и звездовиден анасон за фин финален нюанс. Внимавайте с количеството на подправките. Прекаленото им добавяне може да направи вкуса горчив или прекалено натрапчив.

Портокалът е задължителен компонент във виното внася свеж цитрусов аромат и балансира сладостта. Някои рецепти включват и лимонови кори или резенчета лимон за допълнителна свежест. Може да добавите шепа сушени плодове (например стафиди или червени боровинки) към виното по време на нагряване – те леко ще подсладят и обогатят вкуса. Ако добавите сушени плодове, можете да ги поднесете във всяка чаша заедно с напитката.

Вариации

Много популярна практика в Германия е да се поднесе греяното вино с малко добавен алкохол. Например, към готовото вино може да налеете 50–100 мл тъмен ром, бренди (коняк) или ликьор по избор и да разбъркате.

Макар и по-рядко, греяното вино може да се приготви и с бяло вино вместо червено. Тогава обикновено се добавят ванилова шушулка, ябълки и мед, за да се получи по-мек вкус, и се избягват прекалено тежките подправки. Резултатът е по-светла на цвят напитка, която има деликатен плодов аромат.