Поредна година лозарите в Силистренско са принудени да започнат по-рано с гроздобера. Това се случва заради климатичните промени и необходимостта кампанията по прибиране на гроздето да приключи успешно.

Дъждовете по време на гроздобер не са желано явление от страна на стопаните. С цел да ги избегнат и да използват подходящите сухи периоди хората стартират по-рано с прибирането на реколтата, предаде БТА.

Ръководителят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев и силистренски производители на грозде и вино се срещнаха със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. На срещата стана ясно, че е необходимо да се създадат групи и организации на производителите.

„Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара. Това е една от мерките. Отделно е възможно едно прелокализиране на пазара. В момента всички стопани очакват винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се предприемат и други мерки, да започнат те по-малки количества в страната да предлагат, където няма такова голямо предлагане, за да вземат по-добра цена“, коментира заместник-министър Чавдар Маринов.

Коев обясни, че никъде в Европа не се предоставят субсидии за килограм грозде. Това се случва единствено от взаимно-спомагателни фондове – организации, които са си направили самите лозари с винарите. Според него в лозарската програма има възможност да се включи такава мярка с европейски средства.

Във връзка с притесненията на лозарите в района, Коев каза, че реколтата ще бъде прибрана. Необходимо е да се подаде по-подробна информация къде и какви количества грозде има. Така винарските предприятия ще могат да се ориентират по-лесно.

Към момента Министерството на земеделието, горите и храните и в частност Изпълнителната агенция по лозата и виното правят всичко възможно за разясняването на новите мерки, които ще се въведат от следващата година. Именно те могат да компенсират подобни кризисни ситуации.