Фермерите не бива да пренебрегват витамините и готварската сол през размножителния период

Жени Владинова

От опит овцевъдите ни знаят, че липсата или недостигът на някои биологично активни вещества може да окаже сериозно въздействие върху репродуктивния процес на овцете.

Плодовитостта при овцете се определя в голяма степен от храненето им. Слабите или затлъстелите овце не се разгонват редовно и много трудно се заплождат. В пълна сила това важи за витамините, които при нормални условия се намират в изобилие в летните фуражи. При определени условия обаче - горещ климат, засушаване, еднообразно и нерационално хранене, оборен режим на отглеждане, паразитози и някои други заболявания (възпаление на червата)- обезпечаването на организма с витамини може да се окаже недостатъчно. Това води до съответни отклонения в протичане на жизнените процеси в организма и в крайна сметка до ниска заплодяемост, ембрионална смъртност, свързано със сериозни финансови загуби.

Значение на витамин Е

Означава се още като антистерилитетен витамин. При липсата му в храната на мъжките разплодници се развива дегенерация на семенния епител, а при женските се отделя непълноценна яйцеклетка, спира развитието на ембриона, след което той може да се резорбира и да настъпи аборт. Витамин Е е биологичен антиоксидант. Нуждите на животните от витамин Е се повишават значително при съдържание на развалени мазнини в храната, при недостиг на селен и сяросъдържащи аминокиселини или при наличие на вещества с антивитаминно действие, каквито има в семената на някои бобови култури - грах, фасул и др.

Вит. Е е в листата на всички видове растения

Така че при обилна паша на зелена трева не настъпва недостиг. Най-богати на вит. Е и редица други биологично активни вещества са покълналите семена на различни житни култури - ечемик, пшеница и др. С цел подобряване на заплодяемостта е препоръчително захранване на овцете с покълнали семена.

Витамин А

Предпазва бозайниците и човека от възникване на кокоша слепота. Вит. А поддържа устойчивостта на епителния слой и затова се нарича още епителопредпазващ витамин. Чрез храната овцете получават провитамин А - каротин, от който в червата и черния дроб се синтезира витамин А. Витамин А спомага за правилното функциониране на стената на половите органи. И по този начин гарантира най-ранното развитие на оплодената яйцеклетка и ембриона. Той има и антитоксична активност. При недостиг настъпват възпалителни процеси на женските полови органи и ранна ембрионална смъртност. При това дейността на ресничестия епител, която е насочена към отстраняване на попадналите бактерии, се загубва и микроорганизмите не намират никаква пречка за нахлуване през лигавицата. А-авитаминоза настъпва най-често при хранене на животните главно с концентриран фураж, лошокачествено сено, слама, т. е., когато липсват пресни и силажирани зелени фуражи. В такива случи настъпва упорито безплодие.

Най-богати на вит. А са: морковите; тиквите; жълтата царевица; всички зелени фуражни култури.

Вит. А се намира във връзка и с други витамини - например D. В малки дози тези двата витамина допълват действието си, но в големи те са антагонисти. Заедно с витамините С и Е, вит. А участва в изграждането на костите.

Витамин D

Има голямо значение за храненето на овцете. Специално при случната кампания при овцете ролята му се свежда в следните направления. Този витамин повишава резорбцията на калция и фосфора в червата. Увеличава фиксирането на калция в костите. Следователно вит. D спомага за общото укрепване на организма (устойчивост срещу заболявания) и регулиране на минералната обмяна. По този начин оказва непосредствено въздействие върху заплодяемостта. Особено нуждаещи от повишени дози вит. D са близнилите, високомлечните и по-изтощените овце. Той се синтезира в организма под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Затова при овцете, отглеждани на високопланински пасища, съдържанието на този витамин е по-голямо, отколкото отглежданите в равнината. По принцип сушеното на пряка слънчева светлина сено е богато на вит. D.

Витамини от групата В и С

За разлика от мастноразтворените витамини (А, Е, D) водоразтворите се синтезирайте от микрофлората в храмасния канал на овцете и по този начин трябва да се задоволявате. Така че недоимък, покажете неблагоприятни въздействия, затворени, може да намерите само при екстремни условия. Така например изхранване на фуражи, съдържащи орлова папрат или хвощ, води до авитаминоза В1. По отношение на витамините Със световните нови данни, с които се държиш и преживяваш животни, можеш да изпитваш нужда от него. След това не бива да се изложите от възприетите шаблони, че овцете не се нуждаят от многобройните витамини от групата В и С.

Значението на солта

За тревопасни животни готварската сол е незаменима. Растителните фуражи съдържат незначителни количества натриев хлорид. Най-бедни са растенията в планински и полупланински райони. Особено което може да се пази точно на овцете трябва да се представи каменни блокове от слънце за близки. Лишаването на животните от готварската сол води до отклонения в здравословното състояние на майчиния организъм, водещо до незаплащане или до смърт на ембриона. Животните трябва да се видят, да се види, че се хвърлят, кожата се изтрива, телесната маса се намалява, носенето се обработва върху храносмилане и пулсация на сърцето. Дори може да настъпи и умря.

Нуждата от натриев хлорид се увеличава особено в случаите, когато се изхранва с фуражи, богати на вода. Вижте на практиката пропуски с обезопасяване със слънчево време най-много при лагерно отглеждане на овце, при транспорт, смяна на помещенията, оставяне на каменни блокове на открито или при изхранване на нечетни концентрации, които биха могли, но на практика не съдържат натриев хлорид ,

Нуждата от натриев хлорид се увеличава особено в случаите, когато животните се изхранват с фуражи, богати на вода
Нуждата от натриев хлорид се увеличава особено в случаите, когато животните се изхранват с фуражи, богати на вода
Изборът на мъжки разплодник е от непрекъснато значение при заплождане на овцете. Овцевъдът Ружди Алиосман знае, че селекционира е отделен крачка към висока продуктивност. Имате и породисти кочове в овцефермата си в с. Каменяк, община Руен, област Бургас.
Снимка Андрей Белоконски
Изборът на мъжки разплодник е от непрекъснато значение при заплождане на овцете. Овцевъдът Ружди Алиосман знае, че селекционира е отделен крачка към висока продуктивност. Имате и породисти кочове в овцефермата си в с. Каменяк, община Руен, област Бургас. Снимка Андрей Белоконски