1. Доматен сос

Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо).

Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати), 1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, зелен лук), 3 скилидки смачкан чесън, сол (на вкус), щипка захар, за любителите на лютото и пикантното може да се добави нарязана люта чушка.

Както и при всички следващи рецепти, съставките се смесват до получаване на еднородна смес и се оставят за 20-30 минути преди сервиране.

2. Майонеза и соев сос

Подходящ за: пилешки шишчета, печени картофи.

Рецепта: 1/2 ч. чаша майонеза, 2 суп. лъж. соев сос, 2 скилидки смачкан чесън, сок 1/4 лимон, 1 ч.л. горчица.

3. Сос със синьо сирене

Подходящ за: Зеленчукови шишчета от карфиол или брюкселско зеле, печени картофи. Може да се използва и като заливка за различни видове пасти (макарони, спагети, фетучини и др.).

Рецепта: 100 г синьо сирене, 1/3 ч. чаша растително масло, 4 суп. лъж. винен оцет, 4 суп. лъж. заквасена сметана.

Разбийте с пасатор и сервирайте на масата.

4. Песто

Подходящо за: всяко месо и риба, както и за препечен хляб.

Рецепта: 50 г твърд кашкавал (например пармезан), настърган на ситно ренде, връзка ситно нарязан босилек, 2 скилидки счукан чесън, 100 г зехтин, 50 гр. кедрови ядки, сок от 1/2 лимон.

Смесете в блендер до хомогенна маса.

5. Яйчен

Чудесно подхожда за риба

Рецепта: 150 г разтопено масло, 4 твърдо сварени яйца, връзка магданоз, сок от 1/2 лимон.

Смесете в блендер до хомогенна маса.

6. Майонезен

Подходящ за: всякаква скара и шишчета, риба, печени зеленчуци.

Рецепта: 1/2 ч. чаша майонеза, 1 суп. лъж. кетчуп, нарязана кисела краставица.

7. Лучен

Подходящ: за зеленчуци, мариновани меса и за особено за любителите на лука.

Рецепта: 2 глави лук, малка връзка ситно нарязани копър или магданоз, сол и черен пипер.

8. Гъбен сос

Подходящ за: тостове, свински пържоли, печени картофи.

Рецепта: 200 г сварени гъби (ситно нарязани), 2 суп. лъж. настърган хрян, 1/3 ч. чаша майонеза, 1/4 ч. чаша сметана, сол, черен пипер.

9. Татарски.

Подходящ за: печени зеленчуци, картофи, особено е подходящ за заешко месо.

Рецепта: 1 ч. чаша майонеза, 2 ситно нарязани кисели краставички, 1 суп. лъж. настърган хрян, 1 средно голям лук, малка връзка ситно нарязани магданоз и копър.

10. Горчица и мед.

Подходящ за: риба, зеленчуци.

Рецепта: 2 суп. лъж. сметана, 2 суп. лъж. майонеза, 1 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. горчица, 1 суп. лъж. мед, 1 счукана скилидка чесън, 1 ч. лъж. лимонов сок, бял пипер.